Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Letna terasa

Na letni terasi je urejena čitalnica na prostem, kjer lahko uporabniki berejo ter uživajo na svežem zraku. Ob ugodnih vremenskih razmerah na letni terasi potekajo prireditve za odrasle in otroke. Še zlasti je primerna npr. za zaključne pravljične ure, na katerih pričakujemo večji obisk.

 

 

S postavitvijo namiznoteniške mize je poskrbljeno tudi za rekreacijo, ki pritegne uporabnike vseh starosti. Na letni terasi se dnevno zbira in vadi tudi Šola zdravja – Knjiga.

PROSTOR ZA PRIREDITVE

Na letni terasi potekajo: literarni večeri, predavanja, pravljične ure, razne delavnice, kvizi, mednarodni festival Dnevi poezije in vina, aktivnosti za otroke, prireditev Zlati bralci in drugi dogodki. Najbolj prepoznavni vsako poletje so Četrtkovi zeleni popoldnevi.

 

 

Pomena zunanjega prireditvenega prostora za dobro počutje in ohranjanje zdravja se še bolj zavedamo  v času epidemije COVID-19.

ČITALNICA NA PROSTEM

Bralcem je omogočeno branje na kakovostnem svežem zraku, v tišini in ob spremljavi ptičjega žvrgolenja. Knjižnica je namreč umeščena v miren predel mesta, stran od prometnic, tik nad reko Dravo, a obenem tudi v središče mesta. Prostor obiskovalci knjižnice uporabljajo tudi za branje pravljic otrokom ter sproščeno druženje na svežem zraku.

 

 

PROSTOR ZA REKREACIJO

Letna terasa je tudi prostor namenjen rekreaciji. Obiskovalci lahko igrajo namizni tenis. Še zlasti ob obiskih knjižnice poleti otroci pogosto stopijo do knjižničarjev ter jih prosijo za loparje in žogico, da se pomerijo s svojimi starši ali vrstniki. Minuto za rekreacijo si vzamejo tudi zlati bralci, se pravi devetošolci, ki so vseh devet let osvojili bralno značko. Vsako leto namreč na letni terasi pripravimo zanje posebno prireditev, na kateri prejmejo knjižna darila in prisluhnejo nasvetom vsestranskega domačina Denisa Žurana.

 

 

Vsako jutro v vseh letnih časih poteka na njej telesna vadba 1.000 gibov v izvedbi Šole zdravja.

ZAVETJE ZA ŽIVALI

Redni obiskovalci knjižničnega vrta so raznorazni ptiči, žolne, veverice, ježi, tudi ogrožene vrste kot npr. štorklje, ki gnezdijo nedaleč od knjižnice. Bogata čebelja paša pa na knjižnični vrt privabi tudi številne žuželke, od čebel, čmrljev, metuljev …

 

 

DREVESA IN GRMOVNICE

Knjižnični dogodki in rekreacijske dejavnosti potekajo v senci visokega oreha, ki krasi knjižnični vrt. Plodove smo v letu 2022, ko je bogato obrodil, pobrali ter na knjižnični letni terasi tudi sušili.

 

 

V jeseni 2021 je knjižnični vrt obogatil še usodnik, ki nam ga je podaril in zasadil Alojz Škrjanec.

 

 

Hrastovolistne hortenzije in vrtnice so obiskovalcem dogodkov na letni terasi sicer nekoliko manj vidne, zato pa toliko bolj pritegnejo oči obiskovalcev otroških dogodkov na oddelku za otroke in mladino, predstavljajo pa tudi bogato pašo za čebele in številne druge žuželke.

 

 


<< Predhodna stran Na vrh Naslednja stran >>