Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Zelena knjižnica

Naša zelena zgodba se je pričela leta 2015 s selitvijo v nove prostore, ki so  projektirani in energetsko prenovljeni tako, da čim manj neugodno vplivajo na zunanje okolje. Ker stavbi pripadajo tudi večje zelene površine, smo se odločili, da jih vzamemo kot izziv in prednost, ki jo imajo le redke knjižnice v Sloveniji ter jih vključimo v samo poslanstvo knjižnice. Tako smo uredili zeliščne gredice, s katerih pobiramo zelišča, jih sušimo, s pomočjo strokovnjaka pa nato pripravimo zeliščne mešanice oz. čaje, ki jih uporabljamo kot promocijska darila. Negujemo brajde, na katerih zori grozdje, iz katerega pripravimo marmelado ali sok. Na terasi pod njimi smo postavili mizo za namizni tenis, ki obiskovalcem omogoča rekreacijo na svežem zraku. Skupini odraslih omogočamo vsakodnevno izvajanje redne telesne vadbe po metodah Šole zdravja.

 

 

Zeleni program smo načrtno začeli izvajati leta 2016, ko smo iskali ideje, kaj zanimivega uporabnikom ponuditi tudi čez poletje v času počitnic in dopustov. Zasnovali smo Četrtkove zeliščarske popoldneve, in sicer kot sproščena tedenska poletna druženja v senci  vrtne terase, ki so usmerjena k ozaveščanju in informiranju prebivalstva, razvoju kritičnega mišljenja o raznih ekoloških temah, pridobivanju veščin in znanja, s pomočjo katerega izboljšamo svoje življenje in ob tem populariziramo strokovno literaturo. Zraven tega prirejamo različna strokovna predavanja, predstavitve knjig z zeleno tematiko, delavnice … Tudi pravljične urice so posvečene zdravemu načinu življenja in naravi. Pravljične ure in druge dejavnosti, namenjene otrokom in mladim, dopolnjujemo z raznimi gibalnimi delavnicami, plesom, jogo ter učenjem v naravi na knjižničnem vrtu. Skozi leta smo izoblikovali bogat program z različnimi vsebinami, s katerim smo izboljšali zeleno in bralno pismenost lokalnega prebivalstva, knjižnica pa je postala ne samo najpomembnejša kulturna ustanova, pač pa tudi pomemben dejavnik ozaveščanja v lokalni skupnosti.

 


  Na vrh Naslednja stran >>