Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Zelena knjižnica

Kaj je zelena in trajnostna knjižnica?

Naša okolja trenutno ogrožajo podnebne spremembe ter druge nevarnosti, med drugim družbena neenakost. Vse organizacije bi se morale truditi, da zaščitijo okolje skozi trajnostni razvoj. To vključuje knjižnice vseh vrst, saj te lahko v trajnostnem razvoju igrajo aktivno in pomembno vlogo.

Zelena in trajnostna knjižnica je knjižnica, ki upošteva okoljsko (ekološko), ekonomsko in družbeno trajnostnost. Zelene in trajnostne knjižnice so lahko kakršnekoli velikosti, vendar morajo imeti jasen trajnostni načrt, ki vključuje zeleno stavbo ter opremo, zelene pisarniške principe, trajnostno ekonomijo, trajnostne knjižničarske storitve, družbeno trajnostnost, okoljski management in predanost splošnim okoljskim ciljem ter programom. (IFLA 2022)

Zelena zgodba Knjižnice Ormož

Naša zelena zgodba se je pričela leta 2015 s selitvijo v nove prostore, ki so  projektirani in energetsko prenovljeni tako, da čim manj neugodno vplivajo na zunanje okolje. Ker stavbi pripadajo tudi večje zelene površine, smo se odločili, da jih vzamemo kot izziv in prednost, ki jo imajo le redke knjižnice v Sloveniji ter jih vključimo v samo poslanstvo knjižnice. Tako smo uredili zeliščne gredice, s katerih pobiramo zelišča, jih sušimo, s pomočjo strokovnjaka pa nato pripravimo zeliščne mešanice oz. čaje, ki jih uporabljamo kot promocijska darila. Negujemo brajde, na katerih zori grozdje, iz katerega pripravimo marmelado ali sok. Na terasi pod njimi smo postavili mizo za namizni tenis, ki obiskovalcem omogoča rekreacijo na svežem zraku. Skupini odraslih omogočamo vsakodnevno izvajanje redne telesne vadbe po metodah Šole zdravja.

 

S posveta "Knjižnica, srce mesta: zelena knjižnica" (20. 5. 2021)

 

Zeleni program smo načrtno začeli izvajati leta 2016, ko smo iskali ideje, kaj zanimivega uporabnikom ponuditi tudi čez poletje v času počitnic in dopustov. Zasnovali smo Četrtkove zeliščarske popoldneve, in sicer kot sproščena tedenska poletna druženja v senci  vrtne terase, ki so usmerjena k ozaveščanju in informiranju prebivalstva, razvoju kritičnega mišljenja o raznih ekoloških temah, pridobivanju veščin in znanja, s pomočjo katerega izboljšamo svoje življenje in ob tem populariziramo strokovno literaturo. Zraven tega prirejamo še različna strokovna predavanja, predstavitve knjig z zeleno tematiko, delavnice … Tudi pravljične urice so posvečene zdravemu načinu življenja in naravi. Pravljične ure in druge dejavnosti, namenjene otrokom in mladim, dopolnjujemo z raznimi gibalnimi delavnicami, plesom, jogo ter učenjem v naravi na knjižničnem vrtu. V letu 2022 smo v sklop zelene knjižnice vključili še Knjižnico semen, v okviru katere skupaj z uporabniki knjižnice prispevamo k ohranjanju avtohtonih sort ter biotski pestrosti kulturnih rastlin.

Skozi leta smo izoblikovali bogat program z različnimi vsebinami, s katerim smo izboljšali zeleno in bralno pismenost lokalnega prebivalstva, knjižnica pa je postala ne samo najpomembnejša kulturna ustanova, pač pa tudi pomemben dejavnik ozaveščanja v lokalni skupnosti. In če je sprva bila v ospredju predvsem okoljska trajnostnost, je sedaj vedno več pozornosti usmerjeno tudi na drugo dve področji, še zlasti na družbeno trajnostnost, kjer prispevamo h kvalitetnemu izobraževanju v vseh starostnih obdobjih, pismenosti in kulturni raznolikosti, družbeni vključujočnosti, zelo pomembno vlogo pa imata še posebno povezanost ter participacija v skupnosti.

 

IFLA GREEN LIBRARY AWARD 2021

Na natečaju za najboljšo zeleno knjižnico na svetu (IFLA Green Library Award 2021) se je Knjižnica Ormož s predstavitvijo Zelena knjižnica združuje lokalno skupnost na poti do trajnostnega razvoja (Green Library – Uniting Local Community on the Road to Sustainability) uvrstila v ožji izbor za omenjeno nagrado, med štiri najboljše zelene knjižnice na svetu, skupaj s predstavniki Avstralije, Kanade in Kitajske.

 

Nagrada IFLA za eno izmed štirih najboljših zelenih knjižnic na svetu

 

Natečaj je namenjen knjižnicam, ki so zasnovane tako, da imajo karseda najmanjši vpliv na naravno okolje, in/ali s svojim delovanjem oz. programom bistveno pripomorejo k ozaveščanju o družbeni odgovornosti in trajnostnem razvoju. V letu 2021 se nagrada prvič podeljuje v dveh kategorijah: za najboljšo zeleno knjižnico in za najboljši projekt Zelena knjižnica. Med prijavljenimi 33 knjižnicami z vsega sveta so ocenjevalci izbrali osem knjižnic, po štiri v vsaki kategoriji, ki najbolje predstavljajo prispevek knjižnic h globalnim ciljem Združenih narodov (Agenda 2030) ter vrednotam in ciljem IFLA‑e, obenem so pa znale to svojo dejavnost tudi najbolj kvalitetno predstaviti.

 

 

Zmagovalca sta bila razglašena na virtualnem Svetovnem knjižničarskem in informacijskem kongresu 2021, ki je potekal med 17. in 19. avgustom 2021.Najboljša zelena knjižnica na svetu je postala splošna knjižnica v Edmontonu v Kanadi, ki je na ocenjevalce naredila vtis z dejstvom, da je v zadnjih 13 letih kar 8 izmed njihovih prenovljenih knjižnic prejelo certifikat LEED, mednarodno priznan način certificiranja za trajnost in kakovost zgradb, predstavili so pa na novo zgrajeno, v letu 2020 ponovno odprto Knjižnico Stanley A. Milner.

Najboljši zeleni projekt v letu 2021 je izvajala finska Mestna knjižnica Oulu, v letošnjem letu so pa prvič podelili posebno nagrado za izjemen projekt, ki je bil dosežen z izjemno majhnimi finančnimi sredstvi, imel pa velik vpliv na lokalno skupnost in širše, prejela ga je pa kubanska knjižnica.

 

Zelena knjižnica: Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož

 

Prispevek Franc Ksaver Meško Ormož Library - Uniting Local Community on Its Road to Sustainability
(v angleščini) (9. 12. 2021)

 

Gostovanje knjižnice na Tele M (23. 8. 2016)

 


  Na vrh Naslednja stran >>