Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Zgodovina knjižnice

Začetki ormoške knjižnice segajo v drugo polovico 19. stoletja, natančneje v leto 1868, ko je v prostorih ormoške hranilnice bila ustanovljena narodna čitalnica. Njeni prvi člani so bili večinoma zdravniki, odvetniki, učitelji, trgovci, kmetje, obrtniki ter drugi meščani, ki so pretežno izhajali iz Ormoža, manjši del pa iz okoliških krajev. Čitalnica je s svojim delovanjem nadaljevala dolga desetletja in leta 1906 svoja vrata odprla še nečlanom ter postala javna ljudska knjižnica.

O usodi čitalnice do in med II. svetovno vojno nam zgodovina ne ve kaj dosti povedati, znano je le, da je knjižnica v tem času obstajala. Vojna leta je žal preživelo le kakšnih tisoč knjig, te pa je v svojo zbirko zbrala leta 1945 ustanovljena Ljudska knjižnica, ki je delovala vse do leta 1952, a njena dokončna usoda ostaja neznanka. Že leta 1955 je bilo namreč potrebno ustanoviti novo knjižnico, tokrat pod imenom Občinska ljudska knjižnica, ki je tri leta kasneje postala samostojen zavod, prostore knjižnice so prenovili in leta 1963 je bila uradno imenovana še za matično knjižnico občine Ormož. Namesto nedeljskih dopoldanskih ur, je knjižnica sedaj poslovala že več ur dnevno.

Z letom 1974 se je delovanje Ljudske knjižnice kot samostojne ustanove končalo, saj je bila pripojena Delavski univerzi Ormož. A kljub temu je knjižnica uspevala – njeni člani so imeli prost dostop do knjig, za najmlajše so se prirejale ure pravljic, v njej pa je deloval še dramsko-recitatorski krožek, ki so ga vodile dijakinje. Nekaj let kasneje je bila organizirana še potujoča knjižnica in sicer v devetih krajih ormoške občine.

 

Leta 1985 je knjižnične prostore prizadela poplava, ki je uničila in poškodovala večje število knjig, a ravno po zaslugi te naravne nesreče je knjižnica bila preseljena v nove adaptirane prostore ter prvič v svoji zgodovini bila tudi opremljena s standardno opremo za knjižnice. Samostojni zavod je nato zopet postala šest let pozneje, dokler ni nazadnje leta 1994 bil ustanovljen Javni zavod Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, kakor se knjižnica imenuje še dandanes. Leto kasneje se je nato preselila v novo domovanje, ormoški grad, kjer je njena zbirka vztrajno rastla, kakor tudi število članov med prebivalci Ormoža ter okolice, in kaj kmalu je bilo potrebno odprtje prve krajevne knjižnice v Središču ob Dravi, nato pa leta 2015 še selitev na novo lokacijo in v nove prostore. Temu sta sledili še otvoritvi dveh nadaljnjih krajevnih knjižnic, pri Svetem Tomažu in v Ivanjkovcih.