Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Mednarodno povezovanje

3. Zeleni festival v Karlovcu Živimo zeleno – hranimo se zeleno

24. 6. 2022 smo se udeležili 3. Zelenega festivala v Karlovcu, ki ga je pripravila Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, kjer smo prisostvovali na strokovnih predavanjih, si ogledali razstavo Urbanih vrtov mesta Karlovac ter razstavo in predstavitev plakatov na temo Knjižnice in varovanje okolja.

 

 

Obisk na delovnem mestu Gradske knjižnice Rijeka

V sklopu Erasmus+ projekta Knjižničarji zelene prihodnosti je julija 2021 bil izveden tridnevni obisk na delovnem mestu v Gradski knjižnici Rijeka, kjer smo si ogledali dobre prakse tamkajšnje zelene knjižnice.

 

 

Knjižnice in Agenda 2030: Vloga knjižnic pri promoviranju trajnostnega razvoja

Kako Knjižnica Ormož prispeva k spodbujanju trajnostnega razvoja v lokalni skupnosti, predvsem kot zelena knjižnica s svojim programom, smo predstavili na mednarodni konferenci Knjižnice in Agenda 2030: Vloga knjižnic pri promoviranju trajnostnega razvoja, ki je potekala v virtualnem okolju v organizaciji Filozofske fakultete v Zagrebu, Delovne skupine za zeleno knjižnico Filozofske fakultete in Zagrebškega knjižničarskega društva 9. 12. 2021. Konference so se udeležili tudi najvišji predstavniki sekcije IFLE za okolje, trajnostni razvoj in knjižnice ENSULIB, ter številne univerzitetne, splošne in šolske knjižnice z vsega sveta. Knjižnica Ormož se je predstavila s prispevkom Franc Ksaver Meško Ormož Library - Uniting Local Community on Its Road to Sustainability.

 

Prispevek Franc Ksaver Meško Ormož Library - Uniting Local Community on Its Road to Sustainability
(v angleščini) (9. 12. 2021)

IFLA WLIC 2021

Udeležili smo se 86. svetovnega in informacijskega kongresa WLIC 2021, ki ga vsako leto organizira IFLA. Potekal je med 17. in 19. avgustom, tokrat v virtualni obliki, na njem smo pa seveda najnestrpneje pričakovali prav razglasitev najboljših zelenih knjižnic in zelenih projektov v letu 2021, kjer se je v ožji izbor med najboljše štiri zelene knjižnice uvrstila tudi Knjižnica Ormož.

 

 

Knjižnica, srce mesta: Zelena knjižnica

20. maja 2021 je v Sloveniji potekalo šesto mednarodno enodnevno strokovno posvetovanje, ki je bilo posvečeno zelenim knjižnicam. Na njem je primer zelene knjižnice v praksi predstavila tudi Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, ki je že dolga leta ena izmed vodilnih splošnih knjižnic v Sloveniji na področju zelenega gibanja.

 

 

Vloga knjižnic v promociji zdravega načina življenja

Na online mednarodnem simpoziju „Vloga knjižnic v promociji zdravega načina življenja“, ki ga je oktobra 2020 organizirala Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik, je knjižnica predstavila projekte, programe in aktivnosti, s katerimi spodbuja in promovira zdrav življenjski slog, vzdrževanje psihofizičnega in duševnega zdravja ter načine, kako kot knjižnica vpliva na izboljšanje kakovosti življenja posameznikov in skupnosti.

 

 

Razstavi

V knjižnici je novembra 2019 bil predstavljen projekt zelene knjižnice in gostujoča razstava NSK Zagreb ter Delovne skupine za zelene knjižnice Hrvaškega knjižničarskega društva. Na razstavi je bilo predstavljenih šest najboljših zelenih knjižnic, ki jih je nagradilo mednarodno knjižničarsko združenje IFLA v letu 2018. Poleg kitajske, madžarske, romunske, iranske in kenijske knjižnice je bil nagrajen tudi hrvaški projekt Zelena knjižnica za zeleno Hrvaško.

 

 

V šibeniški knjižnici na Hrvaškem je bila postavljena fotografska razstava Lepote Ormoža. Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož je predstavila naravno dediščino Krajinskega parka Središče ob Dravi, Naravnega rezervata Ormoške lagune ter pestrost živalskih in rastlinskih vrst na tem območju.

 

 

Let's Go Green

Knjižnica je v promoviranje dogodkov v sklopu Zelene knjižnice vložila veliko truda, ob tem je prišlo do dviga prepoznavnosti v okolju, pogosteje se je pojavljala v medijih v zelo pozitivni luči, projekt se je pa predstavljal tudi v tujini, na 1. mednarodni konferenci o zelenih knjižnicah »Let’s Go Green!«, ki je potekala od 8. do 10. novembra 2018 v Nacionalni in univerzitetni knjižnici v Zagrebu.

(O)krenimo na zeleno

V okviru Erasmus+ projekta se je knjižnica udeležila 1. Zelenega festivala (O)krenimo na zeleno (6.-8. 9. 2017, v Nacionalni i sveučilišni knjižnici u Zagrebu). Na festivalu je na stojnici predstavila lasten program zelene knjižnice. Sklenjene so bile vezi z aktivnimi knjižničarji projekta Zelena knjižnica na Hrvaškem.

V letu 2018 je bil izveden izobraževalni obisk na delovnem mestu v Gradski knjižnici Juraj Šižgorić Šibenik, eni izmed prvih sodelujočih knjižnic v hrvaškem projektu Zelena knjižnica.

Po opravljenih izobraževalnih obiskih se je knjižnica aktivno pridružila projektu Zelena knjižnica in razširila idejo tudi v Slovenijo.

 


<< Predhodna stran Na vrh Naslednja stran >>