Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Mednarodno povezovanje

Knjižnica, srce mesta: Zelena knjižnica

20. maja 2021 je v Sloveniji potekalo šesto mednarodno enodnevno strokovno posvetovanje, ki je bilo posvečeno zelenim knjižnicam. Na njem je primer zelene knjižnice v praksi predstavila tudi Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, ki je že dolga leta ena izmed vodilnih splošnih knjižnic v Sloveniji na področju zelenega gibanja.

Vloga knjižnic v promociji zdravega načina življenja

Na online mednarodnem simpoziju „Vloga knjižnic v promociji zdravega načina življenja“, ki ga je oktobra 2020 organizirala Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik, je knjižnica predstavila projekte, programe in aktivnosti, s katerimi spodbuja in promovira zdrav življenjski slog, vzdrževanje psihofizičnega in duševnega zdravja ter načine, kako kot knjižnica vpliva na izboljšanje kakovosti življenja posameznikov in skupnosti.

 

 

Razstavi

V knjižnici je novembra 2019 bil predstavljen projekt zelene knjižnice in gostujoča razstava NSK Zagreb ter Delovne skupine za zelene knjižnice Hrvaškega knjižničarskega društva. Na razstavi je bilo predstavljenih šest najboljših zelenih knjižnic, ki jih je nagradilo mednarodno knjižničarsko združenje IFLA v letu 2018. Poleg kitajske, madžarske, romunske, iranske in kenijske knjižnice je bil nagrajen tudi hrvaški projekt Zelena knjižnica za zeleno Hrvaško.

 

 

V šibeniški knjižnici na Hrvaškem je bila postavljena fotografska razstava Lepote Ormoža. Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož je predstavila naravno dediščino Krajinskega parka Središče ob Dravi, Naravnega rezervata Ormoške lagune ter pestrost živalskih in rastlinskih vrst na tem območju.

 

 

Let's Go Green

Knjižnica je v promoviranje dogodkov v sklopu Zelene knjižnice vložila veliko truda, ob tem je prišlo do dviga prepoznavnosti v okolju, pogosteje se je pojavljala v medijih v zelo pozitivni luči, projekt se je pa predstavljal tudi v tujini, na 1. mednarodni konferenci o zelenih knjižnicah »Let’s Go Green!«, ki je potekala od 8. do 10. novembra 2018 v Nacionalni in univerzitetni knjižnici v Zagrebu.

(O)krenimo na zeleno

V okviru Erasmus+ projekta se je knjižnica udeležila 1. Zelenega festivala (O)krenimo na zeleno (6.-8. 9. 2017, v Nacionalni i sveučilišni knjižnici u Zagrebu). Na festivalu je na stojnici predstavila lasten program zelene knjižnice. Sklenjene so bile vezi z aktivnimi knjižničarji projekta Zelena knjižnica na Hrvaškem.

V letu 2018 je bil izveden izobraževalni obisk na delovnem mestu v Gradski knjižnici Juraj Šižgorić Šibenik, eni izmed prvih sodelujočih knjižnic v hrvaškem projektu Zelena knjižnica.

Po opravljenih izobraževalnih obiskih se je knjižnica aktivno pridružila projektu Zelena knjižnica in razširila idejo tudi v Slovenijo.

 


<< Predhodna stran Na vrh Naslednja stran >>