Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Arhiv prireditev (2021-2018)

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 6. december 2021, ob 18. uri

Pred nami je novo druženje s knjigami, branjem, slovensko glasbo ter Knjižnico Ormož, ki leto zaključuje s še enim uspehom. Ob Dnevu splošnih knjižnic je za projekt Knjižarjenje, radijsko oddajo, ki se pripravlja v sodelovanju z Radiom Prlek, ter vsebinami knjižnice, ki si jih lahko ogledate na KTV Ormož, prejela posebno zahvalo Združenja splošnih knjižnic.
V današnji oddaji boste lahko prisluhnili, kaj smo za vas pripravili ob Tednu splošnih knjižnic ter v mesecu decembru, povabili vas bomo k pisanju z roko, preverili, katere so ne le najbolj brane knjige, pač pa tudi revije pri nas, in se sprehodili med novimi knjigami za bralce vseh starosti – od najmlajših do tistih v zlatih letih.
Več ...

Ta veseli dan kulture

Petek, 3. december 2021

Na Ta veseli dan kulture vas vabimo k ogledu literarnega pogovora z Jernejem Dirnbekom o njegovem romanu Tramp.
Jernej Dirnbek - Dimek pri glasbeni skupini Mi2 igra kitaro, poje in je avtor približno polovice besedil njihovih skladb. Letos je pri Založbi Litera izšel roman, zabavna kriminalna zgodba, Tramp. Z njim se je o njegovem ustvarjanju, življenju, glasbi in pisanju pogovarjal založnik in urednik Založbe Litera, Orlando Uršič.
Seveda je Jernej tudi zaigral na kitaro in nam zapel nekaj iskrivih in humornih pesmi.
Več ...

Natečaj "Recepti življenja - pišemo z roko"

3. december 2021 – 10. januar 2022

Vabimo vas, da z nami delite kanček svoje neponovljivosti in s pisanimi črkami, tako malimi kot velikimi, zapišete svoje najljubše recepte – recepte življenja. To so seveda lahko recepti za okusne, vam iz različnih razlogov ljube jedi, lahko pa so tudi modrosti, misli, življenjska vodila za uspešno, srečno in zadovoljno življenje.

Z roko napisane recepte oddajte v Knjižnici Ormož ali kateri od krajevnih knjižnic do 10. januarja 2022, v zahvalo pa boste prejeli darilce, ki bo začinilo vaše življenje.
Več ...

Razstava Božidarja Flegeriča

December 2021 – januar 2022

30. januarja 1841 se je v Vodrancih rodil večni popotnik, prleški boem, profesor in poliglot, pesnik, pisatelj in prevajalec Božidar Flegerič. Ob 180. obletnici rojstva smo v Knjižnici Ormož postavili priložnostno razstavo.
Več ...

Podarjena članarina novovpisanim članom in razglasitev nagrad Združenja splošnih knjižnic

Petek, 19. november 2021

Spoštovani, jutri, 20. novembra, praznujemo Dan splošnih knjižnic. V ormoški knjižnici vas nagovarjamo k branju ali poslušanju knjig in obisku knjižnice z raznimi knjižničnimi obvestili in objavo projektov že ves ta teden. Ker vemo, kako koristno je branje v življenju vsakega posameznika posebej izpostavljamo pomen branja. To me drugim ne pripomore le k boljšemu spominu in osredotočenosti, k razvoju domišljije, temveč tudi sprostitvi. Splošne knjižnice imamo pomembno vlogo v življenju vseh članov družbe, da razvijajo lastne sposobnosti pri branju, pismenosti, ustvarjalnosti, uporabi sodobnih tehnologij, iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, učenju in pridobivanju znanja, spoznavajo različne avtorje in leposlovna dela ter pridobivajo dodatna znanja o aktualnih temah v družbi.
Več ...

Mednarodno strokovno posvetovanje "Poti do knjige"

Ponedeljek, 22. november 2021

12. novembra 2021 smo na mednarodnem strokovnem posvetovanju Poti do knjige z naslovom "KNJIŽNICA : KORONA = 1 : 0 ali Kako smo knjižničarji (v kozji rog) ugnali korono" predstavili naš primer soočanja s korona časom. V prispevku, "Le pogumno, le za nami", smo se osredotočili na selitev dogodkov v virtualno okolje.
Več ...

Filmska značka Filmi po literarnih predlogah

November 2021 - oktober 2022

Če želite spoznavati svetove, ki jih ne bi nikoli obiskali in ljudi, ki jih nikoli ne bi srečali, pa vam samo branje ni dovolj, oziroma poleg branja radi gledate tudi filme, vas vabimo k sodelovanju v Filmski znački. Za vas smo pripravili priporočilni seznam 25 kvalitetnih filmov na DVD-jih, ki so posneti po literarni predlogi. Za osvojitev filmske značke do konca oktobra 2022 poglejte 5 filmov (lahko tudi filme po vaši izbiri), dodana vrednost bo, če boste prebrali tudi knjige, po katerih so posneti, ni pa nujno. Za vse, ki bi filme raje gledali v družbi, bomo v skladu z veljavnimi ukrepi NIJZ v Knjižnici Ormož pripravili skupen ogled izbranega filma ob torkih. V knjižnici dobite filmsko zloženko s seznamom filmov in knjig, ki jo ob zaključku projekta izpolnjeno oddate v knjižnico.
Več ...

Beremo z ušesi

Petek, 18. februar 2022

Če vam branje predstavlja težavo ali pa preprosto ne najdete časa za branje, lahko izbirate med ponudbo zvočnih knjig, ki so v elektronski obliki brezplačno dostopne v aplikaciji Audibook ali pa kot zgoščenke v prostorih naše knjižnice. Berite z ušesi in prisluhnite zvočnim knjigam.
Več ...

Teden splošnih knjižnic

Od 15. do 20. novembra 2021

Med 15. in 20. novembrom 2021 knjižnice po vsej Sloveniji praznujemo Teden splošnih knjižnic. Posebno pozornost letos posvečamo BRANJU - bralni kulturi in bralni pismenosti, obenem pa opozarjamo na bogate knjižnične zbirke, ki jih hranimo splošne knjižnice. Branje pripomore k boljšemu spominu in osredotočenosti, k razvoju domišljije in tudi k sprostitvi.
Več ...

Bralna značka za odrasle 2022

Podaljšana do 15. septembra 2022

17. leto izvajanja Bralne značke za odrasle poteka od 15. novembra 2021 do 31. maja 2022, a smo ga podaljšali do 15. septembra 2022. Knjižničarji Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož smo za vas pripravili seznam priporočenih del V sozvočju z naravo, ki obravnavajo raznoliko zeleno tematiko. Pri izboru smo mislili na različne bralne okuse in tako na seznam V sozvočju z naravo uvrstili leposlovna in strokovna dela avtorjev različnih žanrov, obdobij in nacionalnosti, ki nas urijo v sočutnosti, spoštljivosti in kritičnosti.
Za opravljeno bralno značko do 15. septembra 2022 preberite 5 knjig s seznama in izpolnite bralno mapico. Vabljeni, da z nami delite svoje ocene, občutke in misli o prebranem ter citate iz knjig, ki so vas navdušile. Mapice so na voljo v vseh naših knjižnicah in jih lahko oddate v kateri koli izmed naših knjižnic (osrednji ali krajevnih).
Več ...

Literarni večer - Ksenija Trs

Četrtek, 18. november 2021, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

DOGODEK JE ODPOVEDAN.
Več ...

Literarni večer Jernej Dirnbek - Dimek Tramp

Četrtek, 4. 11. 2021, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

O ustvarjanju, glasbi, življenju in o napeti kriminalki, »ki nas ves čas sili na smeh in je hkrati socialni protest ter kritični prerez sodobne slovenske družbe», bo spregovoril z založnikom in urednikom knjige Orlandom Uršičem. A mislite, da bo tudi kaj zapel?
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 1. november 2021, ob 18. uri

V tokratnem Knjižarjenju boste lahko prisluhnili delu pogovora z literatom in ekologom Borisom Kolarjem, ki smo ga v knjižnici gostili 14. oktobra, kakor tudi pogovoru s Cirilom Ambrožem, Matejem Kočarjem ter Tadejem Vesenjakom o Marku Kočarju in njegovi pesniški zbirki Ftrjüc. Preleteli bomo, na katere dogodke se boste lahko v novembru podali v Knjižnico Ormož in njene krajevne knjižnice, se dotaknili teme trenutno najbolj branih knjig in vam predstavili, katere knjižne novosti so našle svoje mesto na knjižničnih policah in se jih splača ponesti domov, da vam popestrijo vedno daljše jesenske večere.
Novembrsko oddajo Knjižarjenja boste preživeli z Jano Petek in Marinko Vnuk.
Več ...

Bralni klubi

Oktober 2021

Bralni klubi so namenjeni spodbujanju poglobljenega branja, druženju, izmenjavi mnenj, vrednotenju in presojanju prebranega. Člani bralnih klubov se skupaj in sproti odločajo, kaj in kako bodo brali, katere teme raziskovali, o čem se bodo pogovarjali in kaj zanimivega bodo počeli.

Bralni klub Ormož: četrtek, 21. 10., ob 14.00, v Knjižnici Ormož.
Bralni klub Središče ob Dravi: sreda, 13. 10., ob 15.00, v avli Občine Središče ob Dravi.
Bralni klub Sveti Tomaž: sreda, 27. 10., ob 16.00, v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž.
Več ...

Predstavitev knjige Alenke Čurin Janžekovič Sam bog naj jo bere

Petek, 22. 10. 2021, ob 18. uri v Beli dvorani Grajske pristave Ormož

V soorganizaciji z Založbo 5ka in Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož vabimo na predstavitev avtobiografske knjige »Sam bog naj jo bere« Alenke Čurin Janžekovič, ki jo je zapisala Petra Škarja.

Prvoosebna zgodba Sam bog naj jo bere pripoveduje o tem, kako se je Alenka, ki je preživela sanjsko otroštvo, se izpolnila poklicno in zasebno ter živi v ljubečem okolju, odločila z vsem zdravim razumom za dostojanstven konec življenja s samousmrtitvijo.
 
Predstavitev knjige vodi Nataša Gregur.
Več ...

Literarni večer - Boris Kolar: Trinajst

Četrtek, 14. 10. 2021, ob 18. uri v Knjižnici Ormož

V pogovoru z avtorjem bomo predstavili zbirko izjemnih, poetičnih, duhovitih in dovršenih kratkih zgodb, ki je pod naslovom Trinajst preteklo leto izšla pri založbi Goga.  Kolar bralca s svojimi zgodbami, ki slonijo na njegovem naravoslovnem znanju, občudovanju narave in pisateljski spretnosti,  premakne, čudi, nasmeje in zabava. Z gostom se bo pogovarjala Marijana Korotaj.
Več ...

Webinar - V knjižnico kar prek aplikacije?

Torek, 5. 10. 2021, ob 17. uri

Ali ste vedeli, da si lahko odslej elektronske knjige na portalu Biblos in avdio knjige na portalu Audibook izposodite tudi na precej lažji način, kar neposredno iz sistema COBISS+ oz. mobilne aplikacije mCOBISS? Bi radi izvedeli kaj več tudi o tem, kaj nam omogoča spletna aplikacija COBISS+ in kaj so prednosti uporabe mobilne aplikacije mCOBISS, kako si uredite dostop do »Moje knjižnice«, kaj vse prinaša »Moj profil COBISS« in še veliko več? Na vsa ta vprašanja boste dobili odgovore na webinarju z naslovom V knjižnico kar prek aplikacije? Dogodek je brezplačen, predhodna prijava ni potrebna.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 4. oktober 2021

V oktobrski oddaji, ki se pripravlja v sodelovanju z Radiom Prlek, boste knjižarili z Marinko Vnuk, s Simono Sakelšek in z Marijano Korotaj.
Izvedeli boste, kako smo v knjižnici obeležili praznik krajevne skupnosti Ormož, katere prireditve smo vključili v Teden vseživljenjskega učenja in koga smo gostili, beseda ali dve bosta posvečeni Dnevom evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine, ponovno so z nami tudi pravljične ure, zaključili sta se bralna značka za odrasle in Pikina bralna značka, seveda pa nismo pozabili niti na napoved dogodkov, ki vas bodo pričakali v mesecu oktobru. V drugem delu oddaje se bomo pa, kot običajno, posvetili najbolj branim knjigam in novostim na knjižnih policah.
Več ...

Razstava Tovarna sladkorja Ormož

September – oktober 2021

V Knjižnici Ormož si lahko ogledate priložnostno razstavo gradiva iz zasebnega arhiva dr. Terezije Štefančič in Vladimirja Hunjadija. Na ogled se jo je postavilo ob pogovoru s Terezijo Štefančič, ki je bila v Tovarni sladkorja Ormož vodja surovinskega oddelka, njen pokojni mož, Vinko Štefančič, pa je bil direktor tovarne vse do upokojitve leta 1996. Terezija Štefančič je avtorica knjige Sladkorna pesa, ki je leta 1998 izšla pri založbi Kmečki glas. Bila je gostja pogovora na domoznanskem večeru v ormoški knjižnici 16. 9. 2021.
Več ...

Razstava Prleška kulinarična dediščina - Dober tek!

30. september – 9. oktober 2021

V Knjižnici Ormož smo pripravili priložnostno razstavo kuharskih knjig prleške gastronomske pokrajine, ki predstavljajo okuse vsakodnevnih in prazničnih jedi naše dediščine. Izpostavljamo priljubljene kuharske priročnike, ki prisegajo na domače in preproste recepte iz naravnih živil, ki so jih cenili že naši predniki. Izbrane knjige si lahko tudi izposodite in recepte sami preizkusite.
Več ...

Nacionalni mesec skupnega branja

8. september – 10. oktober 2021

V okviru dogodkov, ki se bodo odviijali v času Nacionalnega meseca skupnega branja 2021, bomo posebno pozornost namenili medgeneracijskemu branju, zato k sodelovanju še posebej vabimo starše, stare starše in večgeneracijske skupine. Izpostavljamo tudi pomen družinskega branja. V ta namen je letos zaživela tudi spletna stran Družinska pismenost , ki je namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje.
Več ...

Zaključek bralne značke za odrasle

Četrtek, 30. 9. 2021, ob 18. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Na seznam del Bralne značke za odrasle 2021, poimenovane Biseri s knjižnih polic, je med drugim bil uvrščen tudi prezgodaj umrli prleški pesnik Marko Kočar. V času svojega življenja je izdal pesniške zbirke Kisla žüpa, Železni vrelec, Severno od Kokolajnščaka in Venkraj, posthumno pa sta bili izdani zbirki Ftrjüc in Stori hempež. Marko je bil izreden pesnik, napisal je številne šaljive pesmi v prleškem narečju. Znal je opazovati in upesniti drobce iz življenja ljudi, njihovo zaznamovanost z okoljem, v katerem so živeli, njihove tegobe, radosti in raznolike usode, obenem pa bil tudi odličen igralec in besedilopisec, ob posebnih priložnostih pa ga je bilo moč videti tudi na odrih, kjer je bral svoje šaljive pesmi ter nastopal v kabaretu Kisla žüpa s Tadejem Vesenjakom. O njem bodo spregovorili Matej Kočar, Tadej Vesenjak in Ciril Ambrož.
Več ...

Literarni večer - Ženske zgodbe

Četrtek, 23. 9. 2021, ob 18. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Z nami bosta avtorici, ki opisujeta ženske usode - Marija Gašparič, pisateljica iz Spodnjih Ključarovcev, in Jelka Vrbnjak, pesnica in pisateljica iz Male Nedelje. Marija Gašparič je avtorica zbirke kratkih zgodb Ženske zgodbe od A do Ž ter mladinske povesti Tinka in Metka. Jelka Vrbnjak bo v pogovoru predstavila pesmi iz zbirk Moje pesmi niso sanje (2015), Kontrastje v jeseni (2020), povest Polenka (2017) in roman Izprijenka (2020), ki v ospredje postavlja mlado dekle v iskanju svojega prostora pod soncem in reševanju zavozlanih odnosov. Obe avtorici zaznamuje pretanjen občutek opazovanja življenja žensk, kritičen pogled na dogajanje v družbi ter minevanje vrednot. Literarni pogovor bosta popestrila mlada glasbena talenta Julija in Ben Maj Gašparič, ki sta uglasbila babičine pesmi.
Več ...

Domoznanski večer - pogovor o Tovarni sladkorja Ormož s Terezijo Štefančič

Četrtek, 16. september 2021, ob 18. uri v Knjižnici Ormož

Tovarna sladkorja Ormož je imela močan vpliv na gospodarski, ekonomski in družbeni razvoj ter položaj Ormoža in širšega okolja. Uradno je obratovala od januarja 1980 do januarja 2007. Nastala je v sklopu prizadevanj povečanja prehranske varnosti in samooskrbe v nekdanji Jugoslaviji. Temeljni kamen so postavili konec leta 1977, naslednje leto se je začela gradnja in že januarja 1980 je Slovenija dobila prvi sladkor iz domače sladkorne pese, ki so jo predelali v ormoški tovarni. Z vstopom Slovenije v EU leta 2004 nas je zajel kvotni sistem, pod pritiskom Svetovne trgovinske organizacije se je nato zgodila še sladkorna reforma, ki je omejila pridelavo sladkorja, in tako so junija 2006 lastniki tovarne sprejeli odločitev o ukinitvi proizvodnje sladkorja v Ormožu. Januarja 2007 je slovenska vlada potrdila program prestrukturiranja in začelo se je zapiranje tovarne.
Več ...

Kviz št. 3 v knjižnici

Četrtek, 9. september 2021, ob 19. uri v Knjižnici Ormož

Kviz bo potekal pod večernim nebom na vrtni terasi Knjižnice Ormož. Odgovarjalo se bo na dvakrat po dvajset zabavnih in zanimivih vprašanj, ki jih bo pripravil Timon Grabovac.
Sodelujejo lahko ekipe z največ petimi člani, zato hitro zberite svoje prijatelje in se prijavite na e‑naslov: knjiznica.ormoz@knjiznica-ormoz.si ali preko povezave: https://forms.gle/owwPD5xJmdD9Hnm8A.
Več ...

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU)

6. september -10. oktober 2021 v Knjižnici Ormož

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije ( ACS ) in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja.
Z njim opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 6. september 2021

V tokratni radijski oddaji boste slišali vse o preteklih dogodkih in knjižnih novostih. Seveda pa z dogodki nismo končali! Tudi v mesecu septembru jih bomo imeli! Več lahko izveste v današnji radijski oddaji Knjižarjenje. Prisluhnite nam v ponedeljek, 6. septembra, ob 18. uri. Vabljeni k poslušanju!
Več ...

Video posnetek jazz koncerta skupine Pripovedke in pravljice

Petek, 3. september 2021

Pevka in flavtistka Klara Veteršek in kitaristka Urška Supej sta se spoznali na študiju jazza v Celovcu. Povezuje ju ljubezen do glasbe pa tudi do slovenske popevke, ki je tako tesno povezana z jazzom. Skupaj sta ustvarili projekt POPEVKE IN PRAVLJICE, kjer predstavljata zimzelene melodije in priljubljene slovenske skladbe v moderni duo preobleki. Tekom skupnega muziciranja sta se pričeli spogledovati tudi z avtorsko glasbo, ki jo intenzivno dodajata na svoj repertoar. Pomladi 2020 sta z večjo zasedbo glasbenikov, ki sta jo poimenovali Rumejts, posneli dve avtorski skladbi v studiu Radia RTV.
Več ...

Maja Botolin Vaupotič - predavanje Barvila rastlin nekoč in danes

Četrtek, 26. avgust 2021, ob 17. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Barva je lastnost materiala, ki jo najprej opazimo. Do sredine 19. stoletja so ljudje barvali in tiskali z naravnimi barvili, ki so jih pridobivali iz rastlin, živali in mineralov. Tudi na Slovenskem je bilo znano pridobivanje rastlinskih barvil za barvanje platna, preje, usnja, vina, uporabe v tiskarstvu ... Ekološko pridobljeni tekstilni materiali, barvani z naravnimi barvili, imajo dodano vrednost, ki jo prepoznava vse več potrošnikov. So telesu in okolju prijazni. Za njihovo izdelavo pa si je treba vzeti čas in razmisliti, kako v želji po novem in lepem, puščati čim manj sledi v okolju.
Več ...

Dnevi poezije in vina

Četrtek, 26. avgust 2021, ob 19. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Dnevi poezije in vina je eden največjih in najprepoznavnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin. Letos praznuje 25 let. V Knjižnici Ormož bomo v četrtek, 26. avgusta ob 19. uri, na pesniškem branju gostili slovensko pesnico Majo Vidmar in angleško pesnico Kim Moore.
Pogovor bo vodila in prevajala Marjetka Pfajfar.
Več ...

Samo Žerjav - ogled dobre prakse Krajinskega parka Središče ob Dravi

Četrtek, 19. avgust 2021, ob 16. uri

Kot primer dobre prakse varovanja naravne in kulturne dediščine bomo letos spoznali Krajinski park Središče ob Dravi. Občina je z njim zavarovala 438 ha veliko poplavno območje reke Drave, ki zajema strugo reke Drave s prodišči, stranskimi rokavi, zatoki, mrtvicami ter poplavni gozd in kmetijsko kulturno krajine, kjer se nahaja edino bivališče velikega hrčka v Sloveniji, srečamo pa tudi vidro in bobra. Vodil nas bo domačin, geograf, lokalni turistični vodnik Samo Žerjav, ki Dravo pozna “kot svoj žep”. Obvezna oprema: primerna obutev, zaščita proti soncu in komarjem, po želji kopalke, brisača, rezervna oblačila, voda in dobra volja.
Več ...

Dominik Bombek - predavanje Dragocenost vode

Četrtek, 12. avgust 2021, ob 17. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Se zavedamo prave vrednosti vode? Kako je voda pomembna za naš dom in družinsko življenje, naše preživetje, kulturne prakse, naše počutje in naše lokalno okolje? Po svetu pomanjkanje vode povzroča konflikte, celo vojne, pri nas imamo obilico vodnih virov, zato jo razumemo kot nekaj samoumevnega. Srečanje z magistrom Dominikom Bombekom bo posvečeno razvijanju zavesti o pomenu, zaščiti in varstvu voda in z vodami povezanih ekosistemov. Poznamo koristi in tveganja, ki jih voda prinaša – vključno z ekonomskimi, socialnimi in ekološkimi razsežnostmi? In kako politični procesi, ki predstavljajo tako pozitiven premik kot tudi nevarnost za dostop do vode, preoblikujejo njeno vrednost?
Več ...

Matic Sever - Prave trajnice za moj vrt

Četrtek, 5. avgust 2021, ob 17. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Nova knjiga predavatelja Matica Severja je odlična iztočnica za najboljšo možno izbiro trajnic za sleherno situacijo na našem vrtu. Že naslov Trajnice za slovenski vrt pove, da so izbori in nasveti kar se da prilagojeni našim razmeram. S predstavitvijo knjige se bomo sprehodili skozi različne nasvete in predvsem širino sveta okrasnih trajnic in vseh možnosti njihove rabe. Da pa ne bomo ostali le pri lepih fotografijah in besedah, bomo izkoristili tudi zasaditve v okolici knjižnice in na praktičnih primerih pogledali Matičev pristop pri oblikovanju zasaditev.
Več ...

Video posnetek z literarnega večera z Davorinom Bešvirjem

Torek, 3. avgust 2021

Ormožan Davorin Bešvir je izdal novo zbirko svojih domislic, ki jo je v začetku junija predstavil v Knjižnici Ormož. Zbirka petstotih aforizmov, ki nosi naslov Nori umotvori, je oblikoval in ilustriral Igor Muršič, spremno besedo pa je zapisal Vlado Pivec, pisatelj kratkih zgodb. V videoposnetku prisluhnite pogovoru in prebranim aforizmom, ki so ljubezenski, politični, zgodovinski, športni, glavobolni, obešenjaški, pregovorni, brezizhodni, absurdni, naivni, vulgarni, koronski. So vam zabavni, zafrkantski, ostri, cinični, družbeno aktualni ali brezvezni?
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 2. avgust 2021

Kaj boste avgusta lahko doživeli v Knjižnici Ormož, izveste v tokratni radijski oddaji Knjižarjenje. Prisluhnite nam v ponedeljek, 2. avgusta, ob 18. uri. Če oddajo zamudite, jo lahko poslušate v arhivu vseh dosedanjih oddaj.
Več ...

Kristjan Nedog - Vpliv smeha na možgane in počutje

Četrtek, 29. julij 2021, ob 17. uri na vrtu Alojza Škrjanca na Hardeku

Humor pomaga pri zniževanju stresa, nasmeji druge in vodi do sprememb v možganih, telesu in počutju. Veselje in smeh zvišata raven dopamina in serotonina, zaradi česar se počutimo bolje, postanemo bolj ustvarjalni in fleksibilni pri razmišljanju in reševanju težav. Kako v današnjem času ohranjati vedrino, kako se soočati s težavami in izzivi ter se ob tem znati nasmejati? Lahko raven dopamina in serotonina povečamo še s čim?  O tem, še čem in vsem, kar vas zanima, bo spregovoril Kristjan Nedog, dr. med., specialist psihiater.
Več ...

Blaža Krasnik - Dan brez interneta – zmorete?

Četrtek, 22. julij 2021, ob 17. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Internet je postal nepogrešljiv del našega vsakdanjega življenja. Njegova uporaba in dostopnost sta postali nekaj samoumevnega. Ste se kdaj vprašali, kje je meja med zdravo in pretirano rabo interneta? Več o negativnih vplivih pretirane rabe interneta na naše duševno zdravje in kako jih preprečiti, boste izvedeli na predavanju, kjer bodo podane tudi smernice za varno rabo interneta.
Več ...

3:rma - jazz koncert

Četrtek, 22. julij 2021, ob 19. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

ɜ:rma je kantavtorski projekt, ki gradi most med glasbo in poezijo. Njuna glasba plava v standardnih jazzovskih, pop in folk vodah. Pevka in flavtistka Klara Veteršek in kitaristka Urška Supej, sta se spoznali na študiju jazza v Celovcu. Povezuje ju ljubezen do glasbe pa tudi do slovenske popevke, ki je tako tesno povezana z jazzom. Po več letih sodelovanja sta se odločili raziskati bogato zgodovino slovenske popevke in ji dodati sodoben pridih, kjer predstavita zimzelene melodije in priljubljene slovenske skladbe v moderni duo preobleki.
(Tisti, ki se dogodka niste mogli udeležiti, si lahko ogledate video posnetek.)
Več ...

Ignac Janžekovič - Zdravilne rastline na knjižničnem zeliščnem vrtu

Četrtek, 15. julij 2021, ob 17. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Tokrat bo z nami bo Ignac Janžekovič, strokovni sodelavec Botaničnega vrta Univerze v Mariboru, botanik s srcem in z dušo, ki bo predstavil zdravilne rastline, ki rastejo na knjižničnem zeliščnem vrtu. Spoznali bomo njihove prepoznavne lastnosti, zdravilne učinkovine in uporabnost v vsakdanjem življenju ter jih tudi označili.
Več ...

Literarni večer z Davorinom Bešvirjem

Torek, 13. julij 2021, ob 18. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Ormožan Davorin Bešvir (1962) je starosta ormoške alternativne kulturne scene, član glasbene punk skupine Gnile duše in ska-punk skupine Pridigarji, ki veljata za eni izmed prvih punk skupin v Sloveniji. V času glasbenega delovanja je bil pisec tekstov, pevec in bas kitarist. Njegova besedila so objavljena v zbirkah 100 gaziranih opic (2011) in Revni kot cerkvene miši (2013).
Več ...

Seme je osnova zdravega pridelovanja rastlin - Miša Pušenjak

Četrtek, 8. julij 2021, ob 17. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Osnova zdravega pridelovanja hrane je dobra, živa zemlja. A enako pomembno je tudi, da rastline pridelujemo iz zdravega, kvalitetnega semena. Nekoč smo znali pridelati dobro seme, danes pa je to znanje v Sloveniji marsikje pozabljeno. Če želimo dobro seme, je nujno poznati osnove pridelovanja, ki se precej razlikujejo od naših želja in tehnologije pridelave zelenjave za hrano. Zaradi tega izgubljamo kvaliteto naših sort. Dobro pa je poznati tudi lastnosti semena.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 5. julij 2021

V tokratni radijski oddaji Knjižarjenje boste sišali vse o preteklih in prihodnjih dogodkih v Knjižnici Ormož. Če se odpravljate na dopust, smo za vass izbrali tudi poletno branje in novosti na knjižnih policah.
Več ...

Kuharska delavnica - Rene Plavec

Četrtek, 1. julij 2021, ob 17. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Spoštovani obiskovalci Zelenih četrtkovih popoldnevov, obveščamo vas, da zaradi bolezni izvajalca današnja kuharska delavnica z Renejem Plavcem odpade.

Kljub odpovedi kuharske delavnice, se bo Prvi zeleni četrtkov popoldan danes odvijal. Vabimo vas na sprehod po ormoškem parku z Majo Botolin Vaupotič.
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi

Julij - avgust 2021

- 1. 7. 2021 ob 17.00: Rene Plavec, kuharska delavnica; Med v kuhinji
- 8. 7. 2021 ob 17.00: Miša Pušenjak, predstavitev knjige Seme je osnova zdravega pridelovanja rastlin - pridelovanje semena doma
- 15. 7. 2021 ob 17.00: Ignac Janžekovič, delavnica; Zdravilne rastline na knjižničnem zeliščnem vrtu
- 22. 7. 2021 ob 17.00: Blaža Krasnik, predavanje; Dan brez interneta – zmorete?
- 29. 7. 2021 ob 17.00: Kristjan Nedog, pogovor; Vpliv smeha na možgane in počutje
- 5. 8. 2021 ob 17.00: Matic Sever, predstavitev knjige; Prave trajnice za moj vrt
- 12. 8. 2021 ob 17.00: Dominik Bombek, predavanje; Dragocenost vode
- 19. 8. 2021 ob 17.00: Samo Žerjav, izlet; Center narave Središče ob Dravi
- 26. 8. 2021 ob 17.00: Maja Botolin Vaupotič, predavanje; Barvila iz rastlin nekoč in danes
Več ...

Literani večer s striparjem Borisom Novakom

Četrtek, 1. julij 2021, ob 19. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

V četrtek, 1. julija, bomo ob 19. uri gostili domačina, inženirja gradbeništva in striparja Borisa Novaka. Prihaja iz Središča ob Dravi in se že več kot dvajset let posveča prav posebnemu likovnemu izražanju, risanju in pisanju stripov. Njegovi stripi so samostojna likovna dela, ki pripovedujejo zgodbo, hkrati pa izdaja stripe tudi v knjižni obliki. Njegov strip Sloven je leta 2019 v natečaju za Naj stripovsko izdajo, med več kot 80 izdajami, zasedel 10. mesto. Boris tudi slika z oljem na platno ter izdeluje like iz žgane gline.
Več ...

Podelitev nagrad natečaja Obrazi knjige

Torek, 22. junij 2021

Izmed 95 fotografij, ki so prispele na fotografski natečaj Mariborske knjižnice #Obrazi knjige, so bile s strani strokovne žirije izbrane najboljše, najbolj izvirne ter domiselne.

V sklopu Slovenskih dnevov knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, so uvrščene na ulično portretno razstavo na Grajskem trgu v Mariboru, in med njimi je tudi šest naših portretov. Dve fotografiji sta prejeli posebno nagrado žirije. Udeležili smo se otvoritve razstave, avtorici najboljših fotografij, Sandra Janžekovič in Petra Janežič, pa sta prejeli nagrado.
Več ...

Razstava stripa Borisa Novaka

Junij 2021

V Knjižnici Ormož si lahko ogledate razstavo stripa umetnika Borisa Novaka. Ustvarja stripe kot samostojna likovna dela, ki pripovedujejo zgodbo. Hkrati pa je izdal tudi strip v knjižni obliki z naslovom Sloven, ki je leta 2019 v natečaju za Naj stripovsko izdajo, med več kot 80 izdajami, zasedel 10. mesto. V zadnjih letih se Boris Novak ukvarja tudi z izdelovanjem kipov iz žgane gline, dva izmed njih si boste na razstavi lahko tudi ogledali.
Več ...

Slovenski dnevi knjige na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Nedelja, 20. junij, od 9. do 13. ure

- ODPRTA VRATA od 9.00 do 13.00: Možnost izposoje in vračila gradiva. Vsem novo vpisanim članom podarimo letno članarino za koledarsko leto. Podarjamo odpisane knjige različnih zvrsti za bralce različnih okusov, interesov in starostnih obdobij. Iz izbrane knjige nam preberite vsaj stavek in je vaša. Družabne in športne igre na prostem za otroke in družine.
- HIP HOP S KNJIGO ob 10.00: Plesna delavnica za otroke.
- ŽIVA KNJIGA od 10.00 do 12.00: Poklepetajte z zanimivimi gosti po metodi ŽIVA KNJIGA, ki vas bo popeljala v svet pogovora in zgodb.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 7. junij 2021

V tokratni radijski oddaji Knjižarjenje boste izvedeli, zakaj se je Knjižnica Ormož uvrstila med štiri najboljše zelene knjižnice na svetu ter kateri dogodki nas čakajo čez poletje. Prisluhnili boste tudi Nežki Vaupotič, prvi knjižničarki. Seveda pa nismo pozabili na izbor novosti na knjižnih policah.
Več ...

Pohod ob občinskem prazniku Občine Ormož

Nedelja, 13. junij 2021, ob 8.15 uri

Ob drugem praznovanju občinskega praznika občine Ormož organiziramo (Osnovna šola Ivanjkovci, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, Planinsko Društvo Maks Meško Ormož in Občina Ormož) pohod v kraje, kjer so bili rojeni oziroma so živeli naši KULTURNI BUDITELJI. Tako bomo vsako leto s pohodom obiskali vsaj enega od pomembnih Slovencev! Pohod bo izveden v sklopu občinskega praznika, v nedeljo, 13. 6. 2021.
Več ...

Jurčičev in Ipavčev popoldan

Četrtek, 10. junij 2021, ob 17. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Letošnje leto je posvečeno dvema velikima slovenskima ustvarjalcema, pisatelju Josipu Jurčiču in skladatelju Josipu Ipavcu. V letu 2021 namreč mineva 140 let od smrti Josipa Jurčiča, slovenskega pisatelja, časnikarja, avtorja prvega slovenskega romana, ki je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih osebnosti druge polovice 19. stoletja. Mineva pa tudi 100 let od smrti Josipa Ipavca, enega osrednjih slovenskih skladateljev, ki ga mnogi imenujejo tudi slovenski Mozart. V počastitev spomina nanju je leto 2021 razglašeno za Jurčičevo leto in Ipavčevo leto. Praznovanju se v sklopu Tedna ljubiteljske kulture pridružujemo tudi v Ormožu.
Več ...

Literarni večer s Ferijem Lainščkom

Četrtek, 3. junij 2021, ob 18. uri v Knjižnici Ormož

Ponovno se v ormoško knjižnico vrača priljubljen pisatelj, pesnik, dramatik, scenarist, tekstopisec, avtor radijskih iger in karizmatičen sogovornik, Feri Lainšček (rojen leta 1959 v Dolencih na Goričkem, živi in ustvarja v Murski Soboti).

Je vsestranski ustvarjalec, ki se je uveljavil z deli namenjenimi odraslim, uspehe pa dosega tudi na področju mladinske književnosti. Prenekatera njegova dela so doživela filmske in glasbene interpretacije, sam pa je za svoje literarno snovanje prejel že več nagrad: nagrado Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla, kresnika za romana Namesto koga roža cveti in za roman Muriša, večernico za mladinsko knjigo Mislice in Prešernovo nagrado 2021 za delo na področju literature.
Več ...

Obrazi knjige - virtualni sprehod po galeriji

Sreda, 26. maj 2021

Ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu, smo se pridružili akciji Mariborske knjižnice, fotografskemu natečaju #obraziknjige. Z željo, da bi promovirali inovativen natečaj, spodbudili ljudi k obiskovanju knjižnic, izposoji knjig in branju, smo posneli nekaj fotografij. Med urejanjem polic so knjižničarji našli knjige, s katerimi so se fotografirali in obrazom knjig dodali navdih. Kot pravijo mariborski knjižničarji: »Črne misli lahko zmeraj preženemo s humorjem, dolgčas pa s knjigo.«

Hvala Mariborski knjižnici za postavitev virtualne razstave! Vabljeni v virtualno galerijo, kjer se "sprehodite" med umetninami.
Več ...

Obisk knjižničarke Nežke Vaupotič

Torek, 25. maj 2021

11. maja so zaposleni Centra za starejše občane Ormož v knjižnico pripeljali Nežko Vaupotič, izjemno gospo, nezamenljivo knjižničarko, ena izmed najstarejših članov naše knjižnice in še vedno strastno bralko. Uživali smo v njeni družbi, knjižničarskih zgodbah in spominih.

Kaj pravzaprav pomeni Nežka Vaupotič za Ormož, njene prebivalce ter samo Knjižnico Franca Ksavra Meška Ormož, je težko opisati z besedami. Ko je leta 1963 pričela z vodenjem ormoške knjižnice, si verjetno še sama ni mislila, da bo pustila tako močan pečat na mestu, okolici, predvsem pa, da se bo tako zelo zapisala v srca ljudi.
Več ...

Svetovni dan čebel

Četrtek, 20. maj 2021

Čebele, tako drobne, tako marljive, tako pomembne. Brez njih, njihovega opraševanja, ne bi bilo biotske raznovrstnosti, ne bi bilo pestre hrane. Knjižnica Ormož – zelena knjižnica s svojo cvetočo okolico, akacijami, lipo, medovitimi rastlinami, bližino reke Drave podpira tudi čebele in se ob tej priložnosti zahvaljuje Čebelarskemu društvu Ormož za sodelovanje in podporo. Vabljeni k ogledu video posnetka.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 3. maj 2021

V tokratni oddaji Knjižarjenje boste lahko prisluhnili županom občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Govorili bodo o pomenu knjižnice ter katera knjiga je njihova najljubša. V nadaljevanju oddaje boste lahko prisluhnili Davorinu Bešvirju, ki bo prebral svoje najnovejše aforizme na trenutne razmere, čas epidemije.
Več ...

23. april - svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Petek, 23. april 2021

Splošnih knjižnic ne bi bilo brez podpore občin ustanoviteljic. Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic so župani občin ustanoviteljic z nami delili, kaj jim pomenijo knjižnica, branje, pridobljeni naziv Branju prijazna občina in katere knjige so na njih naredile najgloblji vtis. Vabljeni k ogledu posnetka in seveda k obisku knjižnice, kjer si poiščite knjigo, ki vas bo navdušila.
Več ...

V Noč knjige z Davorinom Bešvirjem, piscem aforizmov

Petek, 23. april 2021

Projekt Noč knjige #nocknjige2021 promovira branje in knjigo v vseh plasteh družbe. Letošnja Noč knjige je prilagojena razmeram: iz javnih prostorov se selimo v domove vseh vas, v virtualni prostor interneta in družbenih omrežij. Prisluhnite šaljivim in iskrivim domislicam Davorina Bešvirja, znanega pevca, baskitarista in tekstopisca glasbenih skupin Gnile duše in Pridigarji.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 5. april 2021

V tokratni radijski oddaji bomo zraven aktualnih novic in knjižnih novosti govorili o stripu. V njej boste lahko slišali tudi intervju z domačinom, risarjem stripov, Borisom Novakom.
Več ...

Pesem za kavo - razstava

Petek, 26. marec 2021

Natečaj Pesem za kavo se je zaključil. V Knjižnici Ormož ter v krajevnih knjižnicah v Ivanjkovcih, Sv. Tomažu in Središču ob Dravi smo zbirali poezijo, za katero ste si obiskovalci prislužili kavo, kakav in kazalko za knjige. Nabralo se je neverjetnih 125 pesmi! Hvala vsem za oddane izdelke. Razstavo le teh si lahko ogledate v Knjižnici Ormož.
Več ...

Svetovni dan poezije – Sandra Kumer in Ana Zemljič

Ponedeljek, 22. marec 2021

V okviru praznovanja svetovnega dneva poezije smo pripravili prav poseben video prispevek. Slišali boste mladi pesnici, dijakinji Gimnazije Ormož, Sandro Kumer in Ano Zemljič. V okviru projekta Razvojno središče talentov sta izdali svoji prvi pesniški zbirki. Sandrina pesniška zbirka ima naslov Rumeno, ki te hočem rumeno! Njene pesmi so samosvoje in spontane in dopolnjene z avtorskimi risbami in slikami. Anina pa ima naslov Ona je poet. Njene pesmi so vezane na spoznavanje sveta, življenja in čustvovanja.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 1. marec 2021

Tokratno radijsko oddajo Knjižarjenje bomo posvetili poeziji. V njej boste lahko slišali tudi mlado pesnico Sandro Kumer, ki je posebej za to priložnost napisala pesem.
Več ...

S pesmijo po kavo v knjižnico!

Petek, 26. februar 2021

Zagotovo se še spomnite, kako ste lahko včasih na svetovni dan poezije v nekaterih kavarnah plačali kavo s pesniškim verzom. Kavi s prijatelji v kavarni se moramo zaenkrat odpovedati, lahko pa jo vse do 21. marca, ko praznujemo dan poezije, dobite v knjižnici – če seveda zanjo napišete kakšen verz ali pesem.
Več ...

Bralna značka za odrasle 2021

Četrtek, 18. februar 2021

Dragi bralci, 16. leto izvajanja Bralne značke za odrasle prinaša nekaj sprememb. Letos smo seznam priporočenih del pripravili za vas knjižničarji Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož.  Pri izboru smo mislili na različne bralne okuse in tako na seznam Biserov s knjižnih polic uvrstili avtorje različnih žanrov, tematik, obdobij in nacionalnosti. Za opravljeno bralno značko do 31. avgusta 2021 preberite 5 knjig s seznama in izpolnite bralno mapico. Vabljeni, da z nami delite svoje ocene, občutke in misli o prebranem ter citate iz knjig, ki so vas navdušile.  Mapice so na voljo v vseh naših knjižnicah in jih lahko oddate v kateri koli izmed naših knjižnic (osrednji ali krajevnih).
Več ...

Mesec knjižnoljubcev

Sreda, 17. februar 2021

Knjižnica Ormož se pridružuje akciji Sekcije za splošne knjižnice pri ZBDS Knjižnoljubci oziroma Mesec knjižnoljubcev, ki poteka od 14. februarja do 12. marca (od Valentinovega do Gregorjevega). Nima vsak svojega Valentinčka/Gregorčka, ima pa vsak lahko svojo knjižnico. Knjižnoljubec je namreč tisti, ki obožuje knjige in knjižnice. Letos v okviru Meseca knjižnoljubcev zbiramo Ljubezenska pisma knjižnici, in sicer na temo, kako so mi moja knjižnica in knjige pomagale v času korone.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Petek, 29. januar 2021

V ponedeljek, 1. februarja, vas vabimo, da ob 18. uri prisluhnete prenovljeni radijski oddaji Knjižnice Ormož - Knjižarjenje. Ponovitev oddaje bo v nedeljo, 7. februarja, ob 18. uri.
Več ...

Rezultati natečaja Zapleši s knjigo

Petek, 8. januar 2021

Vsem sodelujočim na natečaju čestitamo za ustvarjalnost in pogum. Iskreno se vam zahvaljujemo za poslane slike in video.  Posebna zahvala gre tudi mentorjem in staršem, ki ste mlade spodbujali in usmerjali v plesnem izražanju ter Juretu Mastenu za pogovor in umetniški prispevek.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 4. januar 2021

V ponedeljek, 4. januarja, vas vabimo, da ob 18. uri prisluhnete prenovljeni radijski oddaji Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož. Ponovitev oddaje bo v nedeljo, 10. januarja, ob 18. uri.
Več ...

Novoletno voščilo

Sreda, 23. december 2020

Želimo vam mirno, zdravo in čarobno leto 2021.
Več ...

Literarni utrinek - PRÉVERT

Četrtek, 17. december 2020

Knjižnica Ormož je za vas pripravila nekaj novega. Skozi poezijo Jacquesa Préverta vas bo popeljala Marjetka Pfajfar. Vabljeni k ogledu posnetka.
Več ...

Zaključek Bralne značke za odrasle 2020

Ponedeljek, 14. december 2020

Bralna značka za odrasle 2020 se počasi zaključuje. Rok za oddajo bralnih mapic je 19. december. Izpolnjene bralne mapice lahko vrnete na izposoji, pošljete po pošti ali oddate v poštni nabiralnik Knjižnice Ormož.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 7. december 2020
Več ...

Klepet o plesu in branju z Juretom Mastenom

Ponedeljek, 7. december 2020

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, smo objavili natečaj Zapleši s knjigo . Če menite, da ples ni za vas, da imate dve levi nogi ali vam je nerodno zaplesati, prisluhnite pogovoru z mladim plesalcem, verjamemo, da vas bo ohrabril in navdušil. Zakaj se veselega decembra 2020 ne bi spominjali po prav posebnem druženju? Druženju in plesu s knjigami. Prisluhnite pogovoru in izvedeli boste, kaj počne Jure danes, kaj mu pomeni ples, kakšni so učinki plesa na počutje, katere knjige so ga zaznamovale in kaj svetuje vsem, ki menijo, da ne znajo plesati.
Več ...

Natečaj Zapleši s knjigo

3. december 2020 - 3. januar 2021

Zakaj se veselega decembra 2020 ne bi spominjali po prav posebnem druženju? Druženju z vašo najljubšo prijateljico, knjigo. Na Ta veseli dan kulture vas vabimo, da zaplešete s knjigo! Sodelujte na natečaju Zapleši s knjigo in nam do 3. januarja 2021 na e-naslov knjiznicaorm@orm.sik.si pošljite fotografijo ali posnetek vašega plesa s knjigo. Če bo velikost posnetka večja od 25 MB, ga pošljite preko storitve WeTransfer na naš e-naslov knjiznicaorm@orm.sik.si. Prispevke bomo javno objavili in izbrane simbolično nagradili.
Več ...

Razstava ob 120. obletnici rojstva Stanka Cajnkarja

November 2020 - januar 2021

Letos mineva 120 let od rojstva dr. Stanka Cajnkarja, duhovnika, dramatika, pisatelja, esejista in urednika, ki se je rodil 25. aprila 1900 v Savcih pri Svetem Tomažu. V Knjižnici Ormož smo pripravili priložnostno razstavo, ki si jo lahko ogledate do konca januarja prihodnjega leta.
Več ...

20. november - Dan splošnih knjižnic

20. november 2020 v Knjižnici Ormož

Slovenske splošne knjižnice praznujemo na ta dan, 20. novembra, svoj praznik. Čestitke! Tukaj smo z vami in za vas. Vabljeni k ogledu posnetka, ki smo ga knjižničarji pripravili za vas. V videu se boste lahko sprehodili po ormoški knjižnici in začutili njen utrip.
Več ...

Teden splošnih knjižnic v Knjižnici Ormož

16.–20. november 2020 v Knjižnici Ormož

V času novega vala epidemije ormoška knjižnica ostaja uporabnikom še naprej odprta in išče nove pristope do uporabnikov ter digitalnih storitev.
Ker sta vloga in položaj knjižnic v času ustavitve javnega življenja, ko so zaprta vrata vseh šol, večine vrtcev, kulturnih ustanov in vseh drugih inštitucij, kjer bi se lahko odvijalo kakršno koli družabno življenje, še bolj pomembni tako za posameznika kot družbo, nam bo v veliko veselje, če boste ta teden praznovali z nami Teden splošnih knjižnic.
Več ...

Radijska oddaja Knjižnice Ormož

Ponedeljek, 2. november 2020

Vsak prvi ponedeljek v mesecu lahko na valovih Radia Prlek prisluhnete novicam in novostim iz Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož. V mesecu novembru bomo na sporedu danes, 2. novembra, ob 18. uri. Ponovitev oddaje bo v nedeljo, 8. novembra, ob 18. uri.
Več ...

Bralna značka za odrasle

Četrtek, 29. oktober 2020

Bralce obveščamo, da rok za oddajo bralnih mapic podaljšujemo do 20. decembra 2020.
Izpolnjene bralne mapice lahko vrnete na prevzemnem mestu knjižnice, pošljete po pošti, v primeru zaprte knjižnice se pa lahko mapice oddajo v poštni nabiralnik knjižnice v Ormožu.
Ostaja vam torej še kar nekaj časa, da do konca letošnjega leta posežete po zanimivi knjigi ali dveh, zato vabljeni k branju!
Več ...

Odprtje razstave likovno-literarne kolonije Malek 2020

Torek, 6. oktober 2020, ob 18. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Kolonija in razstava sta posvečeni domačinu, slovenskemu pisatelju, duhovniku in domoljubu, Francu Ksavru Mešku. Odprtje bo hkrati tudi peta postavitev Rastoče knjige Ormoža. Slavnostna govornica bo dr. Etelka Korpic Horvat, ambasadorka Rastoče knjige. V kulturnem programu bodo sodelovali Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož in učenci Glasbene šole Ormož.
Več ...

Evropski teden športa

23.–30. september 2020 v Knjižnici Ormož

Knjižnica Ormož tudi letos izvaja bralne dogodke v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja 2020, ki poteka od 8. septembra do 11. oktobra. Mladi bralci, ne pozabite na Poletni bralni izziv, ki se zaključi 9. oktobra, ter na oddajo beležk za Pikino bralno značko do 5. oktobra. Najmlajši pa se nam pridružite na pravljičnih uricah. Več informacij o poteku dogodkov vam je na voljo na sledeči povezavi: https://nmsb.pismen.si/.
Več ...

Spet doma - Tadej Vesenjak

Četrtek, 24. september 2020, ob 18. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Tadej piše, ustvarja in misli v prleščini. Ima redek dar, da iz najpreprostejših prvin stke najčudovitejšo poetiko in jo kot kantavtor izvede tako, da mu verjameš. Njegova glasba je mešanica folka in bluesa z močnim rockovskim pridihom.
Pridite razvajat svoja ušesa s srčnimi besedili.
Več ...

Webinar COBISS+ in mCOBISS v praksi

Torek, 22. september 2020, ob 19. uri

Spoštovani uporabniki, ali veste, kako gradivo poiskati v katalogu knjižnice, kako si ga rezervirati, mu podaljšati rok izposoje, si pogledati zgodovino vseh izposoj in si vključiti prejemanje e-obvestil?
Obveščamo vas, da bo podjetje IZUM v torek, 22. septembra, ob 19. uri izvedlo webinar z naslovom COBISS+ in mCOBISS v praksi.
Ciljna publika za ta webinar ste prav vi, uporabniki knjižnic.
Več ...

Predstavitev knjige Leva Detele - Disident

Petek, 11. september 2020, ob 18. uri, v dvorani Sokolana v Središču ob Dravi

Lev Detela je pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, prevajalec in kulturni publicist, ki je odraščal v Središču ob Dravi. Od leta 1960 živi in ustvarja v Avstriji, trenutno na Dunaju. Za svoje literarno in kulturno ustvarjanje je prejel več nagrad.
Raznovrstni prispevki v knjigi Leva Detele Disident prinašajo celosten pogled v književnikovo pestro in vznemirljivo življenjsko zgodbo ter njegov pogled na lastno umetniško ustvarjalnost, na literarno in kulturno življenje v Avstriji in Sloveniji.
Z gostom se bo pogovarjala Helena Srnec.
Več ...

Kviz št. 2 v knjižnici

Sobota, 5. september 2020, ob 19. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Po uspešno izvedenem prvem kvizu v Knjižnici Franca Ksavra Meško Ormož z veseljem napovedujemo večer, ki ga bomo zopet posvetili znanju.
Vljudno vabimo vse, ki se želijo zabavati, tekmovati in izvedeti kaj novega, da se nam pridružijo v soboto, 5. septembra 2020, ob 19. uri, na Kvizu št. 2 v knjižnici. Podelili bomo bogate knjižne nagrade.
Kviz bo potekal pod večernim nebom na vrtni terasi Knjižnice Ormož. Odgovarjalo se bo na 40 zabavnih in zanimivih vprašanj, razdeljenih v dva sklopa, ki jih bo pripravil Timon Grabovac. Poudarek prvega dela bo na zgodovini, drugi del pa bo zajemal vse ostale teme, zato se bo našlo nekaj za vsakogar.
Več ...

Dnevi poezije in vina

Petek, 28. avgust 2020, ob 18. uri v Knjižnici Ormož

Tudi to poletje bodo priznani pesniki in pesnice iz desetih držav sveta nastopili na številnih dogodkih 24. mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina. Dogodki bodo potekali med 26. in 29. avgustom v različnih krajih po Sloveniji.
Pesniško branje se bo odvilo tudi v Ormožu, in sicer v petek, 28. avgusta 2020, ob 18. uri, na letni terasi Knjižnice Franca Ksavra Meško Ormož. Gostili bomo štiri avtorje (iz Sirije, Irana in Iraka). Dogodek bo povezoval Igor Divjak.
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Tatjana Gregorc (Lutra)

Četrtek, 27. avgust 2020, ob 15. uri odhod avtobusa izpred ormoškega gradu

Biotska pestrost je ključnega pomena za obstoj človeške civilizacije. Na zaključni ekskurziji v Krajinski park Goričko bomo v Vidrini učilnici v naravi spoznali vlogo vidre in bobra v vodnih ekosistemih in boju proti podnebnim spremembam. Z nami bo Tatjana Gregorc iz Lutre, Inštituta za ohranjanje naravne dediščine.
Več ...

Razstava ob 100. obletnici rojstva Stanka Janežiča

Avgust - november 2020

V torek, 4. avgusta, je minilo 100 let od rojstva slovenskega ekumenskega teologa, pesnika in pisatelja Stanka Janežiča, ki je svojo življenjsko pot pričel v Pavlovskem Vrhu pri Sv. Miklavžu pri Ormožu. Pri pisanju se je dotikal svoje rodne pokrajine, obsijane s soncem in posute z vinskimi goricami, ki pa v sebi skriva težko garaško življenje kmečkega prebivalstva. Je avtor, ki se je s ponosom spominjal svojih prleških korenin in se tako uveljavil kot avtor Slovenskih goric. Za časa svojega življenja je napisal kar 484 knjižnih del. Umrl je 10. septembra 2010 v Pavlovskem Vrhu.
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Dominik Bombek (DOOPS)

Četrtek, 20. avgust 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

ODPADLO ZARADI POŠKODBE GOSTA!
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Aleš Žganjar

Četrtek, 13. avgust 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Vsi, ki želite svoje jedilnike popestriti z nemesnimi jedmi, z enostavnimi in lahkimi recepti, primernimi za vroče dni, vabljeni na kuharsko delavnico. Z nami bo Aleš Žganjar iz Zavoda za gostinstvo in turizem NA.
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Kristjan Nedog

Četrtek, 6. avgust 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Življenje se spreminja in pogosto se soočamo z različnimi izzivi, težavami in s stresi, a izkušnja s situacijo Covid-19 je bila prav posebna. O njenih vplivih na duševno zdravje in počutje bo spregovoril strokovnjak psihiatrije. Kako različne okoliščine vplivajo na duševno zdravje, medsebojne odnose, zadovoljstvo z življenjem? Kako se soočati s težavami, strahovi, z izzivi in negotovostjo? Kaj terjajo od nas spremembe, novosti? Kako negovati in krepiti zdrave odnose? Kako poskrbeti za svojo čustveno in psihološko stabilnost, duševno zdravje? To je le nekaj vprašanj, na katera bomo iskali odgovore.
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Vlado Pušnik

Četrtek, 30. julij 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Apiterapija je veda o krepitvi zdravja in o preprečevanju, lajšanju in odpravljanju zdravstvenih težav s čebeljimi pridelki ali pripravki iz njih. Vlado Pušnik, izkušen čebelar in apiterapevt, bo z nami delil modrosti o uporabi apiterapije v vsakdanjem življenju. Prav tako nam bo predstavil svojo novo knjigo Apiterapevtski nasveti.
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Maja Botolin Vaupotič

Četrtek, 23. julij 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Gostja Maja Botolin Vaupotič nam bo na predavanju Čarobnejše kot njihova imena predstavila, kako je prišlo do poimenovanja rastlin in na podlagi kakšnih načel je poimenovanje določeno. Zgodovina rastlinskih imen je namreč neposredno povezana z njihovim raziskovanjem.
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Lea Vidovič (Center za krepitev zdravja Ormož)

Četrtek, 16. julij 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Opazovanje modrega neba, zelenih krošenj, poslušanje ptičjega žvrgolenja in dežja lahko v nas sproži posebne občutke. Lea Vidovič, magistrica psihologije iz Centra za krepitev zdravja Ormož, nas bo na predavanju popeljala skozi razumevanje psihološkega pomena barv in zvokov iz narave ter njihov vpliv na naše duševno zdravje.
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Jože Brumen (Čebelarsko društvo Ormož)

Četrtek, 9. julij 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Letos bomo spregovorili tudi o čebelah, saj na knjižnični terasi spremljamo njihovo življenje in predano delo. Za njih skrbi Jože Brumen, predsednik Čebelarskega društva Ormož, ki bo predstavil uporabnost, lastnosti in zdravilnost čebeljih pridelkov. Med, propolis, cvetni prah, matični mleček, čebelji vosek so živila, prehranska dopolnila in naravna zdravila, ki jih človek uživa že od nekoč. A jih dovolj dobro poznate?
Več ...

Bralni namigi za vroče poletne dni

Julij in avgust 2020

V teh vročih poletnih dneh, ko se večina od vas odpravlja na dopustovanje, smo v Knjižnici Ormož pripravili zanimiv izbor knjig za poletno branje doma, na morju, ob jezeru, v gorski koči in šotoru oziroma, kjerkoli vam srce poželi, samo, da knjig voda ne dobi.
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Iztok Luskovič (Zavod Botanik)

Četrtek, 2. julij 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Ekološko kmetovanje je sinonim za visoko kakovostno in varno hrano, ki po najkrajši poti pride iz njive na krožnik. Vse večji pomen pridobiva tudi v našem lokalnem okolju.
Z nami bo delil svoje izkušnje in znanje Iztok Luskovič iz Zavoda 100% Naravno Botanik Ormož.
Več ...

Poletni program prireditev

Julij in avgust 2020

- LETNA TERASA
- KVIZ ŠT. 1 V KNJIŽNICI
- »DECA FKÜP NA KNIŽNI KÜP«
- POLETNI BRALNI IZZIV
- ČETRTKOVI ZELENI POPOLDNEVI
- DNEVI POEZIJE IN VINA 2020
Več ...

Kviz št. 1 v knjižnici

Sobota, 4. julij 2020, ob 20. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

Stalne in tudi malo manj stalne bralce vabimo, da se nam pridružite na Kvizu št. 1 v Knjižnici!
Kviz bo potekal pod večernim nebom na vrtni terasi Knjižnice Ormož. Odgovarjalo se bo na 40 zabavnih in zanimivih vprašanj razdeljenih v dva sklopa, ki jih bo pripravil Timon Grabovac. Poudarek prvega dela bo na literaturi in ostali umetnosti, drugi del pa bo zajemal vse ostale teme, zato se bo našlo nekaj za vsakogar.
Več ...

Literarni večer z Markom Radmilovičem

Četrtek, 18. junij 2020, ob 19. uri na vrtni terasi Knjižnice Ormož

V pogovoru z Beletrininim trubadurjem bomo spoznali njegovo pot od novinarstva, filmografije, ustvarjanja radijskih satir Zapisi iz Močvirja, za katere je dobil Ježkovo nagrado, do njegovega romanesknega prvenca Kolesar.
Pogovor bo vodila Marijana Korotaj.
Več ...

Bralna značka za odrasle 2020

Torek, 26. maj 2020

Dragi bralci, bralno značko za odrasle v letu 2020 izvajamo že petnajstič zapored. Letošnjo temo bralne značke smo poimenovali ZA LJUBITELJE KNJIG, kjer vam je za vseh petindvajset črk slovenske abecede na voljo petindvajset priimkov literatk in literatov.
Za opravljeno bralno značko do 20. novembra 2020 preberite 5 knjig s seznama, ki smo ga v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj pripravili za vas, in izpolnite ter oddajte bralno mapico, ki je na voljo v vseh naših knjižnicah. Mapice lahko oddate v kateri koli izmed naših knjižnic (osrednji ali krajevnih).
Več ...

Viljem Gogala: Duhovno-potopisno predavanje s predstavitvijo knjige

Četrtek, 12. marec 2020, ob 18. uri v Knjižnici Ormož

Viljem Gogala nam bo v svojem duhovno-potopisnem predavanju predstavil svoje desetletje dolgo popotovanje po romarskih poteh, brez denarja, samo on in tišina. Plod njegovega popotpvanja je knjiga POTopis, knjiga, ki je napisana v tišini in ki je namenjena vsem, ki iščejo svojo življenjsko pot.
Več ...

Literarni večer z ANICO ŠTUHEC

Sreda, 4. marec 2020, ob 18. uri v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž

Anica Štuhec, ki svojo drago Prlekijo obiskuje že več kot 60 let, bo predstavila svojo prvo pesniško zbirko Iz mojega srca. Kot sama pravi, je v njej zapisano vse , kar ji je narekovalo srce. Ob svojem 80. rojstnem dnevu jo je poklonila bližnjim sorodnikom in prijateljem.
Z avtorico se bo pogovarjala Mateja Hržič.
Več ...

Bralni klub v Knjižnici Ormož

Sreda, 19. februar 2020, ob 9. uri v Knjižnici Ormož

Brali in pogovarjali se bomo po naslednjem programu:
- 20. november 2019: Naša domača beseda - ormoški poeti
- 18. december 2019: Različni verski prazniki (božič, bajram,  hanuka, velika noč)
- 15. januar 2020: Kaj nam je zapustil Valentin Vodnik
- 19. februar 2020: France Prešeren in Mimi Malenšek - kaj imata skupnega?
- 18. marec 2020: Kako osvojiti Ivana Cankarja?
- 15. april 2020:  Življenje kot pravljica - H. C. Andersen.
Več ...

Predstavitev humanitarne odprave na Madagaskar

Ponedeljek, 17. februar 2020, ob 18. uri v Kulturnem domu Sveti Tomaž

Ob koncu študija dentalne medicine je domačinka Klara Rakuša tri mesece preživela na misijonu Matanga, kjer je nudila zobozdravstveno oskrbo domačinom.  V sliki in besedi bomo spoznali njeno delo, skromnega, iznajdljivega in veselega malgaškega človeka ter razmere v katerih živi.
Več ...

Krepitev zdravja: predavanje o pomenu mišic medeničnega dna

Četrtek, 13. februar 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Ste že slišali za mišice medeničnega dna, čemu služijo, zakaj so pomembne in kako jih aktiviramo?
Vse to in še več boste izvedeli na strokovnem predavanju Mateje Kržin, ki nam bo predstavila, kako ohraniti medenično dno močno skozi vse življenje in katere so tiste vaje, s katerimi jih krepimo.
Več ...

DAN ODPRTIH VRAT ob slovenskem kulturnem prazniku

Sobota, 8. februar 2020, med 8. in 13. uro v Knjižnici Ormož

Praznovanje praznika bomo pričeli s pozdravom trobilnega kvarteta Ormož pod vodstvom Slavka Petka, ob 10. uri.
Za najmlajše obiskovalce bo sledila predstavitev slikanice Medvedek peče slovensko potico, na otroškem oddelku, ob 10.15.
Kasneje, ob 11. uri, boste lahko prisluhnili instrumentalnemu nastopu Matica Petka.
Ves čas dogajanja bodo na ogled izpostavljena dela lokalnih ustvarjalcev in razstava Prešernovih nagrajencev.
Več ...

TIHI VEČERI - film o življenju in delu Franca Ksavra Meška

Četrtek, 30. januar 2020, ob 18. uri v Beli dvorani Grajske pristave

Studio Siposh je na filmskem platnu na edinstven način oživel dediščino našega rojaka Franca Ksavra Meška. Film pod skupnim naslovom Tihi večeri sestavljata dokumentarni in igrani del. Skozi pripoved ljudi, ki so Meška poznali, se izrisuje podoba pisatelja, ki je bil zvest svojemu poslanstvu in neutruden literarni ustvarjalec. Igrani del filma, s podnaslovom Onkraj poljan, pa je zgodba o Manci in Tinetu, ki nas popelje skozi svetove, ustvarjene izpod Meškovega peresa. Producent in režiser filma je Meškov prapranečak David Sipoš. Igrani film Onkraj poljan je na filmskem festivalu v Rimu, zraven nagrade za najboljši film, prejel tudi nagrado za najboljšega mladega igralca.
Več ...

Roman Vodeb: PRVI SPOL

Četrtek, 23. januar 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Mag. Roman Vodeb, kontroverzni psihoanalitik, ki se s svojim znanjem in izkušnjami pojavlja na javni medijski sceni kot nasprotnik feminizma in zagovornik razlik med spoloma, bo predstavil svojo šesto knjigo, v kateri govori predvsem o ženskah, seksualnosti ter feminizmu skozi oči psihoanalize.
Stališča avtorja ne izražajo stališč knjižnice.
Več ...

Predavanje o NAVADNI ČIGRI

Četrtek, 16. januar 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Varstveni ornitolog Tilen Basle iz DOPPS-a bo predstavil ogroženo vrsto ptice, navadno čigro, ki gnezdi na Ptujskem in Ormoškem jezeru. Izvedeli bomo več o navadni čigri, o ekologiji čigre, njeni populaciji in o tem, kako upravljamo z njenim bivališčem.
Več ...

Bralni klub v Knjižnici Ormož

Sreda, 15. januar 2020, ob 9. uri v Knjižnici Ormož

Brali in pogovarjali se bomo po naslednjem programu:
- 20. november 2019: Naša domača beseda - ormoški poeti
- 18. december 2019: Različni verski prazniki (božič, bajram,  hanuka, velika noč)
- 15. januar 2020: Kaj nam je zapustil Valentin Vodnik
- 19. februar 2020: France Prešeren in Mimi Malenšek - kaj imata skupnega?
- 18. marec 2020: Kako osvojiti Ivana Cankarja?
- 15. april 2020:  Življenje kot pravljica - H. C. Andersen.
Več ...

Delavnica POLSTENJA v Knjižnici Ormož

Torek, 14. januar 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

Delavnica mokrega polstenja iz ovčje volne bo potekala pod vodstvom Silve Kelemina.
Z njeno pomočjo si boste izdelali unikatne izdelke za nakit ali dekoracijo.
Delavnica je brezplačna. Za material bo poskrbljeno.
Več ...

Pravljični večer za odrasle v Knjižnici Ormož

Četrtek, 9. januar 2020, ob 17. uri v Knjižnici Ormož

V svet pravljic nas bodo popeljali knjižničarji z izjemnim pripovedovalskim talentom.
Zgodbe bodo oživljali: Darja Plavčak, Robert Kereži, Barbara Kaiser,  Monika Čermelj, Marko Bezenšek in  Liljana Klemenčič.
Glasbena gostja bo mlada harfistka Pia Škorjanec.
Več ...

Bralni klub v Knjižnici Ormož

Sreda, 18. december 2019, ob 9. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Vinske zgodbe z Bojanom Kobalom

Četrtek, 12. december 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Otvoritev razstave ormoških čipk

Četrtek, 12. december 2019, ob 16.30 uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Zaključek bralne značke za odrasle 2019

Četrtek, 5. december 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Ta veseli dan kulture - pogovor z Ditko v Kulturnem domu Sveti Tomaž

Torek, 3. december 2019, ob 19. uri v Kulturnem domu Sveti Tomaž
Več ...

Ustvarjalna delavnica božično-novoletnih okraskov iz gline v Krajevni knjižnici Ivanjkovci

Torek, 3. december 2019, ob 16. uri v Krajevni knjižnici Ivanjkovci
Več ...

Tamburaši iz Cirkulan

Ponedeljek, 2. december 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Delavnica izdelovanja adventnih venčkov v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž

Sreda, 27. november 2019, ob 16. uri v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž
Več ...

Delavnica polstenja iz ovčje volne v Krajevni knjižnici Središče ob Dravi

Ponedeljek, 25. november v Krajevni knjižnici Središče ob Dravi
Več ...

Mitja Čander - Literarni večer

Četrtek, 21. november 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Elektronske storitve: COBISS+, mCOBISS, Moja knjižnica

Sreda, 20. november 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Knjižnica Ormož - Zelena knjižnica in otvoritev gostujoče razstave nagrajenih knjižnic

Sreda, 20. november 2019, ob 16. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Bralni klub v Knjižnici Ormož

Sreda, 20. november 2019, ob 9. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Teden splošnih knjižnic 2019

Od 18. do 22. novembra v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož
Več ...

Prekmurje ob zgodovinski prelomnici 1919

Četrtek, 14. november 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Denis Žuran - Na sončni strani galaksije

Petek, 8. november 2019, ob 18. uri v Beli dvorani Grajske pristave
Več ...

Stanko Čurin - odkritje doprsnega kipa in predstavitev filma o njegovem življenju in delu

Petek, 8. november 2019, ob 14.30 uri v Beli dvorani Grajske pristave
Več ...

Literarni večer s Ferijem Lainščkom

Sreda, 23. oktober 2019, ob 18. uri v Krajevni knjižnici Središče ob Dravi
Več ...

Literarna delavnica kreativnega pisanja z dr. Davidom Bedračem

Ponedeljek, 21. oktober 2019, ob 17. uri v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž
Več ...

Ciril Vnuk - predstavitev pesniške zbirke Pocvétaje

Četrtek, 17. oktober 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Elektronske knjige in Biblos

Četrtek, 10. oktober 2019, ob 17. uri Knjižnici Ormož
Več ...

Literarno srečanje s člani Slovenskega centra PEN ter z literarnimi ustvarjalci iz domačega okolja

Sreda, 9. oktober 2019, ob 17. uri v Beli dvorani Grajske pristave
Več ...

Izdelava nakita iz fimo mase

Četrtek, 26. september 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Hojnik Ciril - Prikaz pletarske rokodelske obrti

Torek, 17. september 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Otvoritev razstave o življenju in delu dr. Franca Simoniča

Torek, 12. september 2019, ob 17. uri v Krajevni knjižnici Ivanjkovci
Več ...

Obisk zeliščne zemljanke Zelišča Kolarič v Sveti Ani

Četrtek, 29. avgust 2019, ob 16. uri - odhod izpred ormoškega gradu
Več ...

Dnevi poezije in vina 2019

Četrtek, 22. avgust 2019, ob 19. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Ustvarjalna delavnica pod dežniki

Ponedeljek, 12. avgust 2019, ob 9. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Nuša Topolovec: Vsakdanja uporaba eteričnih olj

Četrtek, 8. avgust 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Dominik Bombek: Biotska raznovrstnost

Četrtek, 1. avgust 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Veronika in Uroš Plantan: Medicina svete Hildegarde

Četrtek, 25. julij 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Zeliščar za en dan

Četrtek, 18. julij 2019, ob 17. uri v Čukovi grabi
Več ...

Zvonko Pukšič: Modrost narave za odgovorne ljudi

Četrtek, 11. julij 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Obvestilo o zamenjavi dogodkov na Četrtkovih zelenih popoldnevih

Četrtek, 11. in 18. julij 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Zvonko Pukšič: Modrost narave za odgovorne ljudi

Četrtek, 18. julij 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Zeliščar za en dan

Četrtek, 11. julij 2019, ob 17. uri v Čukovi grabi
Več ...

Minka Gantar: Ko imajo hormoni žur in Ko ima življenje žur

Četrtek, 4. julij 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Četrtkovi zeleni popoldnevi

Julij in avgust 2019, v Knjižnici Ormož
Več ...

Knjige na bazenu 2019

Julij in avgust 2019, Letno kopališče Ormož
Več ...

Fara tomaževska - 300 let župnije Sveti Tomaž

Petek, 28. junij 2019, ob 20. uri v Kulturnem domu Sveti Tomaž
Več ...

Psihofizično zdravje s Sanelo Banović

Četrtek, 27. junij 2019, ob 18. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Literarna delavnica kreativnega pisanja z dr. Davidom Bedračem

Četrtek, 20. junij 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Predstavitev pesniške zbirke Anje Lazar v OŠ Ivanjkovci

Četrtek, 6. junij 2019, ob 18. uri v Krajevni knjižnici Ivanjkovci
Več ...

Skrivnosti grajskega parka

Četrtek, 16. maj 2019, ob 18. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Ustvarjalno lončarjenje 2019

Torek, 7. maj - 18. junij 2019, ob 16. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Slovenski dnevi knjige - Milan Petek Levokov

Četrtek, 25. april 2019, ob 18. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Popotniški vtisi dr. Mateja Mertika

Torek, 23. april 2019, ob 19. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Noč knjige v Ormožu

Torek, 23. april 2019, Knjižnica Ormož
Več ...

Pogovor z odvetnikom dr. Petrom Čeferinom

Četrtek, 11. april 2019, ob 18. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Literarni večer z Bronjo Žakelj - Belo se pere na devetdeset

Četrtek, 28. marec 2019, ob 18. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Predstavitev pesniškega prvenca Dominike Cajnko

Četrtek, 21. marec 2019, ob 18. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Tečaj kaligrafije

Torek, 12. in 26. marec 2019, 2. in 9. april, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Predavanje Milana Krajnca Kako biti to, kar si

Četrtek, 7. marec 2019, ob 18. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Sreda, 6. marec 2019, ob 9. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Predavanje Patra Karla Gržana

Ponedeljek, 25. februar 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Samo Rugelj: Resnica ima tvoje oči

Četrtek, 21. februar 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Torek, 19. februar 2019, ob 9. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Potopisno predavanje Aconcagua - Krajevna knjižnica Sveti Tomaž

Ponedeljek, 18. februar 2019, ob 18. uri v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž
Več ...

Lutkovna delavnica

Torek, 12. februar 2019, ob 9. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Dan odprtih vrat ob slovenskem kulturnem prazniku

Petek, 8. februar 2019, med 9. in 14. uro v Knjižnici Ormož
Več ...

Pokrajinska fotografija gorskega sveta in planinskega cvetja

Petek, 8. februar 2019, med 9. in 14. uro v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 4. februar 2019, ob 13. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Bralni klub

Četrtek, 31. januar 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 28. januar 2019, ob 13. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Predstavitev knjige Čar vina - Jože Rozman

Četrtek, 24. januar 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 21. januar 2019, ob 13. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 14. januar 2019, ob 11. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Pravljični večer za odrasle 2019

Četrtek, 10. januar 2019, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 7. januar 2019, ob 11. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Bralni klub

Četrtek, 27. december 2018, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 17. december 2018, ob 11. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Literarni večer - Vinko Möderndorfer

Četrtek, 13. december 2018, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Pogovor z Zvezdano Mlakar v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž

Torek, 11. december, ob 18. uri v Kulturnem domu Sveti Tomaž
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 10. december 2018, ob 11. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Zaključek bralne značke za odrasle 2018 - monodrama Devetsto

Četrtek, 6. december 2018, ob 17. uri v Beli dvorani Grajske pristave Ormož
Več ...

150 let ormoške čitalnice - Predavanje filozofa dr. Mirana Puconje

Torek, 4. december 2018, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 3. december 2018, ob 11. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Izdelovanje adventnih venčkov

Sreda, 28. november 2018, ob 16. uri v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž
Več ...

Literarni večer z Augustom Demšarjem

Torek, 27. november 2018, ob 18. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 26. november 2018, ob 11. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Predstavitev pesniške zbirke Denisa Žurana

Petek, 23. november 2018, ob 18. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Bralni klub - Fran Miličinski-Ježek

Četrtek, 22. november 2018, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Dan brezplačnega vpisa 2018 v Krajevni knjižnici Središče ob Dravi

Sreda, 21. november 2018, v Krajevni knjižnici Središče ob Dravi
Več ...

Dan brezplačnega vpisa 2018 v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž

Sreda, 21. november 2018, v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž
Več ...

Marija Fras v Krajevni knjižnici Ivanjkovci

Torek, 20. november 2018, ob 17. uri v Krajevni knjižnici Ivanjkovci
Več ...

Dan brezplačnega vpisa 2018 v Krajevni knjižnici Ivanjkovci

Torek, 20. november, v Krajevni knjižnici Ivanjkovci
Več ...

Dan brezplačnega vpisa 2018 v Knjižnici Ormož

Torek, 20. november 2018, v Knjižnici Ormož
Več ...

Dan brezplačnega vpisa 2018

Torek, 20. november 2018, in sreda, 21. november, v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož
Več ...

Teden modrih knjig 2018

19.-23. november 2018 v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 19. november 2018, ob 11. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Potopisni večer: Indija

Petek, 16. november, ob 18. uri v Osnovni šoli Središče ob Dravi
Več ...

Lutkovna delavnica

Ponedeljek, 12. november 2018, ob 11. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Potopisni večer: Kuba

Petek, 9. november 2018, ob 18. uri v Osnovni šoli Središče ob Dravi
Več ...

Rastoča knjiga Ormoža

Petek, 9. november 2018, ob 18. uri v Beli dvorani Grajske pristave Ormož
Več ...

Bralna značka za odrasle 2018

Marec-november 2018, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož
Več ...

Nova sezona Bralnega kluba

Četrtek, 8. november 2018, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Literarni večer z Mojco Širok

Torek, 16. oktober 2018, ob 19. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Turnir v namiznem tenisu - zaradi slabega vremena ODPOVEDAN

Sobota, 22. september 2018, ob 9. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Predstavitev monografije o Martinu Kojcu Helene Srnec

Torek, 18. september 2018, ob 19. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Branko Vnuk - Ormoški frančiškanski samostan

Četrtek, 13. september 2018, ob 19. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Maja Botolin Vaupotič - Zdravilstvo modrih žena

Četrtek, 23. avgust 2018, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Dnevi poezije in vina 2018

Četrtek, 23. avgust 2018, ob 20. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Petra in Uroš Dobnikar - Šola luči

Četrtek, 16. avgust 2018, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Poletni četrtkovi popoldnevi 2018

Julij in avgust 2018, ob 17. uri v Knjižnici Ormož
Več ...

Knjige na bazenu 2018

Julij in avgust 2018, Letno kopališče Ormož
Več ...

Minuli dogodki