Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Čebelnjak

POSTAVITEV ČEBELNJAKA

Ker je v okolici knjižnice veliko čebelje paše in tudi vode, je knjižnica v sodelovanju s čebelarskim društvom v oddaljeni kotiček knjižničnega vrta postavila čebelnjak z dvanajstimi panji.

V letu 2021 si je čebelnjak pridobil naziv učnega čebelnjaka. Učenci osnovnih šol, vrtcev in učenci Osnovne šole Stanka Vraza tako redno obiskujejo čebelnjak, ob katerem jim čebelar predstavi življenje in pomen čebel ter delo čebelarja, najbolj dragocena ter seveda zanimiva izkušnja zanje je pa seveda ogled samega čebelnjaka in čebel od blizu.

 

 

ČEBELAM NAJBOLJ PRIJAZNA OBČINA

Slovenija je v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) dosegla, da je 20. maj razglašen za svetovni dan čebel. Tudi Občina Ormož se zaveda izjemnega pomena čebel za ohranjanje ravnovesja v naravi.

Knjižnica je podprla prizadevanja Občine Ormož, sodelovala pri pisanju prijave in pripomogla, da je občina pridobila certifikat Čebelam najbolj prijazna občina v letu 2020.

 

 

Konec marca 2021 je potekala še slovesna podelitev laskavega naslova pred Grajsko pristavo v Ormožu, katere se je udeležila tudi knjižnica s svojo premično knjigobežnico. V njej so tokrat svoje mesto dobile knjige na temo čebel, čebelarstva in medu.

 

 

SODELOVANJE S ČEBELARSKIM DRUŠTVOM

Dobri čebelarji potrebujejo veliko znanja, ki ga pridobijo tudi s  pomočjo strokovne literature s področja čebelarstva, ki ga knjižnica sproti dopolnjuje.

Svoje prostore z veseljem nudi za izobraževanja in predavanja društva. V letu 2022 se je tako na letni terasi knjižnice npr. izvedel občni zbor.

 

 

KNJIŽNIČNI MED

Ekološko pridelan med se že več let prideluje v sodelovanju z lokalnimi čebelarji. Opremi se ga z nalepkami in prav tako kot čajne mešanice deli v promocijske namene, s čimer se promovira branje domačih literatov.

 

 

OBELEŽITEV SVETOVNEGA DNEVA ČEBEL

V knjižnici vsako leto na različne načine obeležimo svetovni dan čebel, 20. maja. V letu 2022 smo ga obeležili z dogodkom za otroke iz Vrtca Ormož, za katere smo pripravili pravljične urice ter delavnice za posamezne skupine, temu je pa sledil še ogled knjižničnega čebelnjaka s čebelarjem Jožetom Brumnom.