Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Domoznanstvo

Poslanstvo knjižnice je med drugim tudi ohranjanje in promocija knjižne in druge kulturne dediščine območja, ki ga knjižnica pokriva, torej občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Domoznanstvo obsega zbiranje, obdelavo in hranjenje knjižničnega gradiva avtorjev, ki so se tukaj rodili, prebivali, šolali, ali s svojim delom pomembno zaznamovali svoje okolje, zbiranje knjižnih in drugih del (npr. razglednic, fotografij, plakatov …) o ormoških, srediških in tomaževskih krajih, torej vsega gradiva ki govori o teh krajih in ljudeh, ali nastane na tem območju.

Del domoznanske zbirke so tudi raziskovalne naloge, ki jih osnovnošolci in srednješolci opravijo v okviru raznih projektov, ter diplomske, doktorske in druge naloge študentov našega območja ali o naših krajih. Naš cilj je zagotavljati relevantne domoznanske informacije o krajih in ljudeh s širšega ormoškega območja vsem našim uporabnikom.
 

DOSTOP DO ZBIRKE

Domoznansko gradivo ni v prostem pristopu, vpogled v seznam gradiva je možen preko spletnega vzajemnega kataloga COBISS+, v samo fizično zbirko pa lahko prošnjo za vpogled naslovite na knjižničarje ali vodstvo knjižnice. Večinoma je dostopno za uporabo v prostorih knjižnice, v izjemnih primerih je pa možna tudi izposoja gradiva na dom.
 

DIGITALIZACIJA GRADIVA

Za dostopnost gradiva in pomembnih informacij s področja dogajanja v lokalni skupnosti skrbimo tudi z digitalizacijo gradiva in vključevanjem gradiva v Digitalno knjižnico Slovenije ( dLib.si ). Vanjo vključujemo starejše, za naše območje pomembno knjižno gradivo, v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj pa izvajamo projekte digitalizacije občinskih glasil, glasil krajevnih skupnosti in od leta 2023 še projekt digitalizacije šolskih glasil. V Digitalno knjižnico Slovenije redno vključujemo tudi glasila, ki že obstajajo v digitalni obliki.

Do digitaliziranega gradiva na dLib.si lahko dostopate tudi s spletne strani Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož.

 

KNJIŽNO GRADIVO

 

OBČINSKA GLASILA, GLASILA KRAJEVNIH SKUPNOSTI, ŠOLSKA GLASILA

ZELENA KNJIŽNICA

Avtorje z našega območja v okviru domoznanske dejavnosti redno gostimo tudi v naših knjižnicah, predstavljamo njihova novejša, pa tudi nekoliko starejša dela, jih podpiramo, promoviramo, z njimi sodelujemo ter skrbimo, da so njihova dela dostopna v vseh naših organizacijskih enotah.

Posebnost ormoške knjižnice je tudi povezava domoznanske dejavnosti s projektom Zelena knjižnica. Izdelke, ki jih knjižnica pridobi z izvajanjem projekta (zeliščne čajne mešanice, med, marmelada …) smo izkoristili za promocijo domačih tako nekdaj živečih kot tudi sodobnih avtorjev in pomembnih osebnostih ter naše izdelke opremili z osnovnimi informacijami o njihovem življenju in delu, le-ti se pa uporabljajo kot promocijska darila našim literarnim gostom ter strokovnim predavateljem.

  

Vabimo vas, da v knjižnici predstavite svoje domoznansko gradivo, ki ga hranite doma, ali prispevate ter predstavite svoja lastna dela v naši knjižnici. Veseli bomo tudi vsake vaše pobude in informacij pri zbiranju domoznanskih podatkov.