Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Knjižnica semen

Preveri trenutno zalogo semen

 

V knjižnico ne le po knjige, ampak tudi po domača semena

V Knjižnici Ormož našo zeleno zgodbo nadgrajujemo s Knjižnico semen. Pridružujemo se Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica in vzpostavljamo Knjižnico semen, ki je eden od načinov ohranjanja avtohtonih sort in biotske pestrosti kulturnih rastlin.

Namenjena je vsem, ki doma pridelujete svoje vrtnine, se zavedate pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter ste pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa, truda in zalog domačih semen.

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč domača semena, iz katerih vzgojite rastline, pridelate nova semena in nato del teh vrnete v Knjižnico.

Izposojena semena doma posejete na svojih vrtovih. Rastline vzgajate na naraven način ter semena vzamete iz najboljših plodov. Semena posušite in del teh vrnete v knjižnico. Če seme ne kali oziroma rastlina ne obrodi, pridete v knjižnico in v sistemu označite, da gojenje rastline ni bilo uspešno. Knjižnica semen deluje na zaupanju in odgovornosti posameznika, zato vsak član Knjižnice semen odgovarja za semena, ki jih vrne v Knjižnico.

Če želite postati član Knjižnice semen, morate biti član Knjižnice Ormož. Vsi, ki se boste včlanili v Knjižnico semen in v njej aktivno sodelovali, boste v letu 2022 oproščeni članarine v Knjižnici Ormož.

Glavno vodilo in načelo Knjižnice semen je promocija biotske raznovrstnosti, lokalne pridelave hrane, samooskrbe in, kar se največkrat poudarja, vrnitev semen v roke ljudi.

Zato, pridite, podarite svoja domača semena, preverite, kaj še lahko sejete in tako prispevate k ohranitvi naše kulturne in naravne dediščine – kar semena vsekakor so!

Tukaj lahko preberete knjižico Knjižnica semen .