Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Plešoča knjižnica

Ples je vrsta izražanja, umetnosti in zabave, je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe, prav tako je del kulturne izobrazbe vsakega posameznika. Gibanje z glasbo v človeku ustvari zadovoljstvo. S plesom krepimo telo in duha, izražamo svoja čustva, premagujemo samega sebe in meje znotraj sebe. Zato ima plesno gibanje številne pozitivne učinke na naše duševno zdravje. Pomaga nam, da se utelesimo, okrepi povezavo med telesom in umom, spodbuja pozitivno samopodobo, izboljša razpoloženje in zadovoljstvo z življenjem. 

Kaj pa ples v knjižnici? V Knjižnici Ormož smo s plesom, s solo plesnimi delavnicami za odrasle, pričeli v sklopu projekta The Europe Challenge 2022 »Za kulturno vključevanje brez meja in omejitev«. Z inovativnimi pristopi in storitvami smo pri projektu prikazali temeljne vrednote knjižničarstva pri spodbujanju demokracije, raznolikosti, družbene odgovornosti, vseživljenjskega učenja in profesionalnosti. Del projekta so bile tudi solo plesne delavnice za odrasle, plesne korake nas je učila bibliotekarka Špela Dovečar. Spoznali smo plesne korake salse, sambe in čačača-ja.

Ker je bilo zanimanje za ples izredno veliko, smo s plesnimi delavnicami nadaljevali v okviru samostojnega projekta Plesoča knjižnica, od novembra 2023 do marca 2024, ko smo jih uvrstili na vsakotedenski urnik dogajanja v Knjižnici Ormož. Twist, country, hip hop in salsa z elementi še česa so bili predmet tokratnega sklopa plesnih delavnic.