Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Zelena stavba

Koncept zelenih knjižnic izhaja iz ZDA, kjer se je v 90. letih razvilo zeleno gibanje, ki pa je večjo prepoznavnost doživelo šele po letu 2000. Izraz "zelena knjižnica", tudi "trajnostna knjižnica" se pa uporablja v dveh pomenih:

  • Najpogosteje se uporablja za knjižnično zgradbo, ki je zasnovana, zgrajena ali prenovljena tako, da zmanjšuje negativne vplive na okolje, je energetsko učinkovita in poveča kakovost okolja v zaprtih prostorih z uporabo naravnih materialov, z varčevanjem virov (energija, voda, papir), uporabo obnovljivih virov, naravnim prezračevanjem, z recikliranjem in ločevanjem odpadkov.
  • V drugem pomenu se pa izraz uporablja za knjižnico kot družbeno in informacijsko središče, njeno delovanje in poslanstvo se pa osredotočata na okoljska vprašanja, psihofizično zdravje, trajnostnemu razvoju, k razvoju zelene pismenosti in vseživljenjskemu učenju.

Zelena pot knjižnice v Ormožu se je pričela med leti 2014 in 2015, ko se je bila primorana preseliti iz grajskih prostorov v prostore starega vrtca. Pred selitvijo je bilo zgradbo potrebno temeljito prenoviti in energetsko sanirati, obnovila se je knjižnična oprema, uredile so se zunanje površine. Uvedle so se razne zelene prakse, od naravnega prezračevanja, varčevanja z naravnimi viri in uporabe naravnih materialov, notranjost se je opremilo z zelenjem.

Zeleno knjižnično zgradbo smo nadgradili še z zeleno okolico in zelenim programom.

 


<< Predhodna stran Na vrh Naslednja stran >>