Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Zelena notranjost

Na jug orientirana stavba in velike steklene površine omogočajo učinkovito izrabljanje naravne svetlobe, s čimer se zmanjšuje potreba po umetni razsvetljavi. Zasajeno listopadno drevje na jugozahodni strani skrbi za naravno senčenje. Zgodnje jutranje poletno prezračevanja omogoča redko uporabo klimatskih naprav. V času epidemije COVID-19 smo tudi na ta način, z rednim naravnim zračenjem ohranjali zdravje naših obiskovalcev in zaposlenih.
 

Tudi v prenovljenih notranjih je poudarek na »zelenem«. Skoraj v vsakem prostem kotičku se najde kakšna zelena lončnica. Zaposleni poskrbijo tudi za sveže šopke s cvetličnih knjižničnih gred, ki pripomorejo k boljšemu počutju obiskovalcev in uporabnikov storitev ter zaposlenih.

V letu 2022 smo med knjižnimi policami gojili čilije in feferone, ki smo jih pridelali s semeni naše knjižnice semen.

Za notranjo opremo in razstavne police smo vedno pogosteje pričeli uporabljati naravne materiale (les). Velika večina igrač, ki so na voljo otrokom, je ravno tako narejena iz lesa.

Zaposleni služimo kot vzor uporabnikom – varčevanje in ekološko ozaveščanje se namreč začne pri nas. V skladu z zakonodajo v Sloveniji knjižnica ločuje odpadke, ki so nato reciklirani. Varčujemo s papirjem: rabljeni papir namenimo za ponovno uporabo v obliki lističev, ki so namenjeni zapiskom tako za zaposlene kot uporabnike in se uporabijo pri referenčnih pogovorih ter iskanju knjižničnega gradiva. Namesto kopiranja se spodbuja skeniranje dokumentov; slednje je za uporabnike brezplačno, medtem ko je kopiranje plačljiva storitev. Uporabljamo reciklirane papirnate brisače, v sanitarnih prostorih so nameščeni tudi senzorji, s katerimi se varčuje z energijo. V letu 2023 smo uvedli še e-zadolžnice - namesto tiskanega seznama izposojenega gradiva se članu seznam pošlje na e-naslov.

Promocijska darila literarnim gostom in strokovnim predavateljem podarjamo v ekološko prijaznih materialih, vrečkah iz blaga ali papirja. Tudi pri samih promocijskih darilih smo pozorni na to, da so trajnostna - ali jih pripravimo sami s pomočjo lokalnih strokovnjakov (med, čaji, sok iz grozdja knjižnične trte), jih izdelajo ali pridelajo lokalni pridelovalci (vino Jeruzalemsko-Ormoških goric) ali pa so namenjena bolj trajnostnemu ravnanju z okoljem (npr. stekleničke za vodo, ki zmanjšajo uporabo plastenk in plastičnih kozarcev).

Odpisane knjige, ki niso več primerne za izposojo, se oddajo v knjigobežnice ali se ponovno uporabijo na domiselne načine. Eden takšnih je uporaba knjig za izdelavo božičnih smrek. Vsako leto se v prostoru izposoje postavi smrečica iz knjig in okrasi kakšna izmed naših okrasnih rastlin.

Odpisane knjige uporabimo tudi na druge koristne načine. V okviru projekta Knjige na bazenu vsako leto knjige in revije odpeljemo na ormoški bazen, kjer lahko kopalci knjige in revije prebirajo ali jih odnesejo domov in jih vključijo v lastne zbirke.


Za potrebe prevoza knjižničnega gradiva iz knjižnice v arhiv in občasno kot potujočo knjižnico uporabljamo podarjeno odsluženo poštno kolo. Zaposlene se spodbuja, da na delovno mesto prikolesarijo ali hodijo peš, ne z avtomobili.

Knjižnica k ohranjanju okolja prispeva tudi na ta način, da ne nakupuje vedno novih računalnikov in starih zavrže, pač pa se nadgradi strojna oprema starih, ki ostanejo v uporabi. Energija se varčuje tudi pri uporabi računalnikov, saj se le-ti, ko se ne uporabljajo, preklopijo v stanje pripravljenosti.


 


<< Predhodna stran Na vrh Naslednja stran >>