Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

ZELENA KNJIŽNICA

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož  - Zelena knjižnica

Naša zelena zgodba se je nezavedno pričela leta 2015 s selitvijo v nove prostore, ki so  projektirani in energetsko prenovljeni tako, da čim manj neugodno vplivajo na zunanje okolje.  Ker stavbi pripadajo tudi večje zelene površine, smo se odločili, da jih vzamemo kot izziv in prednost, ki jo imajo le redke knjižnice v Sloveniji ter jih vključimo v samo poslanstvo knjižnice. Tako smo uredili zeliščne gredice, iz katerih pobiramo zelišča, jih sušimo in s pomočjo strokovnjaka pripravimo zeliščne mešanice oz. čaje, ki jih uporabljamo kot promocijska darila. Negujemo brajde, na katerih zori grozdje,  iz katerega pripravimo marmelado ali sok. Na terasi pod njimi smo postavili mizo za namizni tenis, ki obiskovalcem omogoča rekreacijo na svežem zraku. Skupini odraslih omogočamo vsakodnevno izvajanje redne telesne vadbe po metodah Šole zdravja.

 

Zeleni program smo načrtno začeli izvajati leta 2016, ko smo iskali ideje, kaj zanimivega uporabnikom ponuditi tudi čez poletje v času počitnic in dopustov. V okolju smo opazili večji interes za teme povezane z zdravjem, dobrim počutjem, sodobnejšimi trendi vrtnarjenja, naravnimi pristopi in samooskrbo. Ugotovili smo, da lahko ob sodelovanju s ponudniki podobnih storitev v okolici priskrbimo kvaliteten in privlačen program v obliki neformalnega učenja in poskrbimo za vseživljenjsko učenje odraslih uporabnikov ter pripomoremo ekonomskemu razvoju okolja. Pripravili smo t. i. Četrtkove zeliščarske popoldneve v mesecu juliju in avgustu. Zasnovali smo jih kot sproščena tedenska poletna druženja v senci  vrtne terase, ki so usmerjena k ozaveščanju in informiranju prebivalstva, razvoju kritičnega mišljenja o raznih ekoloških temah, pridobivanju veščin in znanja, s pomočjo katerega izboljšamo svoje življenje in ob tem populariziramo strokovno literaturo. Program vsako leto nadgrajujemo.

 

Knjižničarji smo se za projekt tudi izobraževali. V letu 2017/2018 smo izmenjevali izkušnje preko programa Erasmus+, ki je financiral mobilnost osebja za izobraževanje odraslih (KA1-AE-4/17, Zelena knjižnica: Knjige in narava nam pomagajo). Navezali smo stike z Društvom bibliotekara Istre, ki je idejni začetnik in vodja hrvaškega projekta Zelena knjižnica, se udeležili Zelenega festivala (O)krenimo na zeleno v Nacionalni i sveučilišni knjižnici v Zagrebu ter izvedli izobraževalni obisk  na delovnem mestu v Gradski knjižnici »Juraj Šižgorič« Šibenik. V letu 2018 smo se pridružili vsehrvaškemu projektu Zelena knjižnica in  razširili idejo tudi v Slovenijo. Program Zelene knjižnice izvajamo pod sloganom:

V letu 2019 smo naš zeleni program še nekoliko razširili. V poletnih mesecih se nam tako lahko vsak četrtek pridružite na Četrtkovih zelenih popoldnevih, prisluhnete zanimivim gostom, poučnim temam in se posvetite sebi ter svojemu zdravju.