Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Vinske zgodbe

Prlekija z Ljutomersko-Ormoškimi goricami je ena najbolj znanih slovenskih vinorodnih pokrajin. V vinorodnem okolju je pogosto soočanje s težavami, ki so povezane z zlorabo alkohola, alkoholizmom in neprimerno kulturo pitja, zato knjižnica posebno pozornost namenja ozaveščanju in izobraževanju. Izvedena so bila predavanja o vinogradništvu in vinarstvu, pomenu in dosežkih domačih vinogradnikov ter o blagodejnih učinkih ob zmernem in kulturnem uživanju vin. S predavanji in vodenimi degustacijami enologov, tudi mednarodno priznanih strokovnjakov, izobražuje in ozavešča uporabnike o kulturi pitja vina in tako pomaga zmanjševati dejavnike tveganja in negativne posledice neprimernega konzumiranja vina na zdravje, družinske in socialne odnose. Obenem se s tem promovirajo izdelki lokalnih pridelovalcev, ki spadajo v sam slovenski in svetovni vrh.

Gojenje trte in pridelovanje vina ima izjemen pomen tudi v lokalnem turizmu, kjer se občine Ormož. Sveti Tomaž in Središče ob Dravi predstavljajo pod skupnim imenom Destinacija Jeruzalem Slovenija, v katero so povezani številni lokalni ponudniki, od vinarjev, turističnih kmetij, čebelarjev, pridelovalcev bučnega olja in rokodelcev. Za uspešen razvoj zelene turistične znamke pa niso dovolj le naravne danosti ali ohranjeno okolje, potrebno je tudi zavedanje, kako se te danosti ohranjajo in je zanje poskrbljeno, pri čemer pripomore tudi knjižnica.

 

 

Obiskovalcem „vinskih zgodb“ se tako približujejo domača in tuja naravna dediščina, tradicija ter načini prizadevanj, da se le-ta ohrani.

Območje, v katero so uvrščene občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, s svojimi s trto poraslimi griči navdihuje tudi lokalne literarne in likovne avtorje. Vse, ki na njem živimo, tudi s tem opominjajo na naravno bogastvo, ki nam je dano in ga je potrebno ohraniti in ga za ekonomsko uspešnost lokalnega okolja povezovati tudi s trajnostno naravnanim turizmom.

Leto 2019

24. 1. 2019 - Predstavitev knjige Jožeta Rozmana Čar vina

Knjiga Čar vina avtorja Jožeta Rozmana, publicista, pisca o vinu in kulinariki ter degustatorja, govori o njegovem osebnem odnosu do vina skozi izkušnje in spoznanja v vseh njegovih razsežnostih ter dimenzijah. Čar vina zmore vsakomur približati to civilizacijsko dobrino, brez katere si današnjega sveta in življenja ne moremo zamišljati. Z avtorjem se je 24. januarja pogovarjal Samo Simonič.

8. 11. 2019 - Projekcija filma o Stanku Čurinu

Ob 90. obletnici rojstva našega rojaka, častnega občana in vinskega svetovljana Stanka Čurina, smo v sodelovanju z Občino Ormož pripravili, po odkritju doprsnega kipa Stanku Čurinu, predpremierno predstavitev filma o njegovem življenju in delu, ki je nastal v produkciji RTV SLO – TV Maribor. Prireditev je potekala 8. novembra 2019 v sklopu Martinovanja v Ormožu, v aleji pred ormoškim gradom in Beli dvorani Grajske pristave Ormož.

12. 12. 2019 - Vinske zgodbe: Bojan Kobal: haloška vina

Z željo, da bi popularizirali znanje o vinih, vinogradništvu in vinarstvu, spoznavali in osveščali kulturo pitja vina, prepoznavali zdravilne učinke vin, širili poznavanje različnih vrst vin ter značilnosti različnih vinorodnih okolišev smo 12. decembra gostili predavanje enega najbolj prepoznavnih in cenjenih slovenskih enologov, Bojana Kobala. Pozornost je namenil haloškim vinom svoje blagovne znamke Kobal Wines, zakaj so ta vina tako posebna ter kaj je tisto, kar jim daje posebno aromo in kakovost. Njegovo vino je prejelo številne pohvale, med drugim tudi v elitni vinski reviji Decanter, kjer so ga poimenovali kot »kralja sauvignonov«.

Leto 2018

26. in 27. 1. 2018 - Slovenija vinska dežela, predstavitev knjige Roberta Gorjaka

V pogovoru s Samom Simoničem je mednarodno priznani vinski strokovnjak in ustanovitelj vinske šole Belvin, domačin Robert Gorjak, predstavil svoj literarni izdelek, knjigo Slovenija, vinska dežela. Obogatena s prekrasnimi fotografijami, monografija podrobno predstavi slovenske vinorodne dežele, okoliše, sorte, tla, na katerih uspeva naša trta, podnebje, zgodovino pridelave vin na naših tleh, znane slovenske vinarje ter vina, vse to pa je Robertu Gorjaku uspelo ponazoriti tudi v dveh sproščenih in izredno zanimivih večernih pogovorih 26. januarja v ormoški knjižnici ter 27. januarja v Krajevni knjižnici Ivanjkovci.

10. 5. 2018 - Pogovor o argentinskih vinih

Vino, tango in prekrasna vinorodna dežela so bili poudarki četrtkovega večera, 10. maja, katerega smo preživeli v družbi specialista na področju vin in žganih pijač, obenem tudi specialista psihiatrije, dr. Kristjana Nedoga. Ob fotografijah in živahni pripovedi nas je navdušil nad argentinskimi vini, še bolj pa nad deželo samo. Fiesta de la Vendimia, največje praznovanje trgatve v Latinski Ameriki, kot nam ga je predstavil znani poznavalec vin, se je tudi nam živo vtisnila v spomin.

Leto 2017

16. 2. 2017 - Predavanje Modra frankinja in prekmurska šunka

16. februarja je domačin Samo Simonič predaval o geografsko zaščitenih živilih in izdelkih, natančneje o modri frankinji in prekmurski šunki. Modra frankinja je bila prepoznana kot avtohtona slovenska sorta, katero odlikuje velika vsebnost antioksidantov, še posebno resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola v krvi, ima pa tudi druge zdravilne učinke, varuje srce, pomaga pri kronični utrujenosti in preprečuje rakava obolenja, najti pa jo je moč predvsem v Podravju in Posavju.

13. 4. 2017 - Strokovno predavanje in pogovor o šiponu

Obiskovalci so tovrstna izobraževalna predavanja o vinogradništvu in vinarstvu, pomenu in dosežkih domačih vinogradnikov ter o pomenu tradicije in kulturi pitja vina dobro sprejeli, zato smo 13. aprila nadaljevali s strokovnim predavanjem o naši najstarejši vinski sorti šipon, ki najbolje uspeva ravno v naših Ljutomersko-Ormoških goricah. Predavatelj in vodja pokušnje je bil Robert Puklavec, član Evropskega reda vitezov vina in Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije.

10. 11. 2017 - Druga postavitev projekta Rastoča knjiga - pogovor posvečen Stanku Čurinu

10. novembra smo se v sodelovanju z Območno izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti JSKD OI Ormož pridružili drugi postavitvi Rastoče knjige, projektu Slovenskega državnega sveta. Namen projekta je promovirati domoznansko dejavnost in motivirati krajane, da postanejo odgovorni nosilci bogate naravne, gospodarske in kulturne dediščine. Dogodek je potekal ob otvoritvi likovne razstave Malek, v Beli dvorani grajske pristave, ko smo izpeljali pogovor posvečen Stanku Čurinu, legendi slovenskega vinogradništva in vinarstva. V pogovoru sta sodelovala dr. Aleksandra Pivec in Borut Prapotnik, ki sta spregovorila o dedkovem življenju in delu, ustanovitvi vinarstva Čurin-Prapotnik, prenosu znanj in nadaljevanju tradicije.

14. 12. 2017 - Zdravilne lastnosti in učinki penečih vin

Mednarodno znana in spoštovana poznavalka in strokovnjakinja vin, dolgoletna enologinja ormoške vinske kleti, Lidija Ruška, je 14. decembra predavala o zgodovini in razlikah v označevanju penečih vin, predstavila njihove lastnosti in sestavo ter razkrila zdravilne učinke penin. Sledilo je vodeno okušanje penin, ki jih je obiskovalcem knjižnice podarilo podjetje puklavec & friends (Puklavec Family Wines).

Leto 2016

14. 12. 2016 - Predavanje O penečih vinih

Ob koncu leta smo v goste povabili domačina, Sama Simoniča, priznanega vinskega poznavalca, ki nas je s predavanjem in vodeno pokušnjo popeljal v svet penečih vin. Spoznali smo zgodovino penin, izvedeli, kako v določenih cenovnih razredih prepoznati kvalitetno penino ter kako in s čim jo postreči.

DNEVI POEZIJE IN VINA

Največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope Dnevi poezije in vina že več kot dvajset let uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin. Dnevi poezije in vina vsako leto tudi v ormoški knjižnici zadnji teden avgusta gostijo pesnike z vsega sveta. To je hkrati odlična priložnost, da naravno bogastvo v obliki vinske trte, katere je na naših bregovih v izobilju, predstavimo tako tujim kot domačim obiskovalcem, promoviramo lokalne pridelovalce ter prispevamo k razvoju domačega trajnostnega turizma.


<< Predhodna stran Na vrh Naslednja stran >>