Spletno mesto za delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Preberite več o piškotih.

Zelena knjižnica

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož: Zelena knjižnica

Ormoška knjižnica je po preselitvi v energetsko prenovljene prostore s pripadajočimi zelenimi površinami postala okolju prijazna, zelena knjižnica. Ob sodelovanju s ponudniki storitev, ki spodbujajo zdrav življenjski slog in naravne pristope v okolici, smo priskrbeli kvalitetno in privlačno ponudbo, ki koristi tako knjižnici kot okolju, in bistveno prispeva k ekonomskemu razvoju, kakor tudi ponudi obliko neformalnega učenja in prispeva velik delež k vseživljenjskemu učenju odraslih. Pripomogli smo k izboljšanju in zagotavljanju socialne vključenosti, ekološke osveščenosti in občutka pripadnosti skupnosti. Povezali smo lokalne strokovnjake in uporabnike storitev naše knjižnice, ki so izmenjali mnoga raznolika znanja, spoznali različne vidike zdravega življenjskega sloga ter se seznanili s pomembnostjo vloge sodelovanja, saj je bilo povezovanje ravno na tem območju v občinah, v katerih knjižnica deluje, zelo redko, nesistematično in ni imelo trajnejšega učinka.

 

Projekt pomembno vpliva na dojemanje knjižnice kot dejavnika osveščanja in pridobivanja novih, predvsem praktičnih znanj, in ne le kot kulturne ustanove. Veščine, ki se ob izvajanju projekta pridobijo, so trajnostne in uporabnike vedno znova vabijo k obiskovanju novih podobnih in drugačnih zanje namenjenih vsebin, k izposoji s projektom povezanega gradiva, predavatelje pa vabijo k poglobljenemu sodelovanju z ustanovo, česar je v preteklosti bilo veliko manj.

 

 

V letu 2019 v poletnih mesecih že četrto leto zapored nadaljujemo s projektom Četrtkovi zeleni popoldnevi, s katerimi pod sloganom 'modro o zelenem' združujemo prijetno s koristnim in zelenim ter povezujemo bralce in obiskovalce z lokalnimi in drugimi strokovnjaki s področij ekologije in zdravega življenjskega sloga.

 

Našemu "zelenemu" projektu se je med drugim pridružila tudi Pošta Slovenije (poslovna enota Ormož), ki nam je podarila kolo, s katerim se bo prevažalo knjižnično gradivo, v njegovih prostornih košarah pa bodo občasno prebivale še knjigobežnice.